be friend of mine..

Monday, April 26, 2010

info:ro0t canal treatment (RCT)

semenjak 2menjak jd dntist ni,i rasa the m0st p0pular quest for me,pasal Rct.jgn kata patient,kwn2 i pun tny.mmg agak fenat nk jwb.coz Rct ni fanjang sket kejenya.nk diagn0se pun dh pjg,nk wat pe lg.but i like!i l0ve save t0oth life.haha.mcm tooth fairy lak.k k,balik pd Rct. Rct ni adalah rawatan saraf gg.makna gg diusaha utk dselamatkan if dh x selamat utk tampalan biasa.gg akan ditebuk dan dbuang sarafnya.ngeri?xla.stkt ni sme patient Rct i selamat sme.idup gembira lg.mana aku tau?haha.ok,after buang saraf,may b under l0cal anaestetic,or bius,then bekas saluran isi saraf dl akan di clean n shaping.alatnya bnyk.mcm jarum sme.ni sme under x-ray dan apec l0cator.then Dr akan masuk kan ubat dlm canal tu,n pt disuruh mkn ubt yg dberi.next visit,pt dtg lg.time ni cek la ok ke ko.kalu ko,ulang bg ubt n irrigate racun rumpai.hoho.tkejut.irrigate cairan chl0rhexidine.kalu ok,kita obturate dia~seal canal tu.sng citer,kita masuk bhn lain ganti sarafla.tp gg dh meninggal la.then after m0nit0ring 1week,kita tampal or watla cr0wn ke.settle.tp pt kne bg k0mitmenla.nt dr mcm i h0t kalu x dtg!
M0ral:Rct ni mahal tau? Kalu xnk bzr duit ratus2,jaga gg lek l0k.

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA