be friend of mine..

Thursday, September 16, 2010

kenapa orang indonesia patut bersyukur

salam..
hi,salam 1 Malaysia~~
bangga jadik rakyat malaysia.
aman, makmur, melimpah kemewahan, pemimpin yang berkaliber, sesama rakyat yang prihatin, macam- macamlah. setuju tak?
hari ni, saya rasa sampai seru nak share sesuatu dengan semua!
saya tak kisah kalau mungkin rakyat seberang marah, sebab apa yang saya nak sampaikan ini adalah true story, in my version haha..
semua tahu kan, pergolakan yang melanda negara kita yang maju ni dengan negara sebelah sana tu?
saya tahu betapa hebatnya mereka mengutuk sekarang kerana saya pernak tinggal di Indonesia..
lantaklah..itu cara diorang..
tapi, saya sangat tak setuju dengan cara dia orang ..
melampau, cakap tak fikir dulu, macam-macamlah..
saya kasihan dengan segelintir rakyat sana yang ditipu oleh media mereka..
tapa rakan-rakan saya di sana, sangat open minded, tak kisah pon pasal ni..
biasalah yang educated lain sikit..
ada ke nak perang dengan kita? nak tawan kita?
boleh tak jangan mimpi di siang hari?
itu semua tak mungkin!!
percayalah, kita mengusai ekonomi mereka, bank dari negara kita secara aktif membeli bank di sana..lihat saja betapa megahnya maybank, cimb kita kat sana..
rakyat mereka 2 juta orang di sini..
kalau kita hantar saja pulang, kita tak rugi!
ramai lagi rakyat negara lain yang mahu bekerja di malaysia..
silakan pulang kalau mahu..
sekarang pon kerajaan kita nak kurangkan rakyat2 mereka ni..
rakyat mereka terlalu mewah di sini.
bayangkan semalam, ada keluarga yang membawa maid indo mereka untuk rawatan gigi di klinik saya locum! hei klinik private tu~~~
bila saya check, OMG, teruknye!!!!
saya cakap kat majikan dia, your maid ni, kena scalling, but costnya sangat mahal becaused of this is the worst karang gigi yang i pernah jumpa sepanjang i kerja..majikan dia kata, ok buat aja..
i pun sambil buat treatment, tanyalah bibik ni, nanti potong gaji tak, bayar rawatan ni?
dia kata..tak..majikan dia tak pernah potong kalau bawa pergi klinik..
you see??
betapa untungnya kerja di Malaysia..majikan baik hati..cuma sedikit sangat yang tak baik..tapi mungkin kerana anda pon tak baik juga ya?
lagi kes, my mom punya kawan, pakai buruh indonesia buat rumah, siap hari2 hantar makanan, almaklumlah tauke restoran..
ishh...dah bayar gaji, bagi makan lagi, siap bagi tilam, tv, kot2 lah bosan nak hilangkan penat bekerja..
tu pon kata jahat lagi?
ntah lah..ini ada sedikit je contoh ..tak larat nak sebut semua..nanti kata riak pulak..
walau bagaimana pun, saya harap konflik ni selesai secepat mungkin..
kasihan juga rakyat kita di sana..yang belajar la khususnya..pasal diorang ni jamin keselamatan terjamin, tapi ada tindakan yang drastik tak?
entahlah..semoga ada...amin..
moral : rindu nak jumpa kawan2 di Indonesia.. dia orang pon ada tanya bila nak datang, tapi buat masa sekarang, saya takutlah..huhu

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA