be friend of mine..

Saturday, September 25, 2010

petua bagi laki korang stop smoking versi aku

salam~~
lol..sonotnye online pepagi ni kat resto..
huks...petang anti baru pakcek steamik nak datang sambung cable ke umah baru..
tak pelah..janji next week saya ley online ngan aman macam dolu dolu..

oraite..seperti yang di canang2 kan, saya nak share petua sket..tak de lah bagos sangat..tapi ni dah terjamin keberkesanannya..hiks..

okeh, musti ramai antara kita yang ade boipren, hasben, yang kaki-isap-rokok. wah sangat tak best.. sebab selain busuk, kita risau keselamatan dorang kan?

saya punya cek abang dolu pon semoking. dia isap rokok tu beb, sambil online..dan saya bersyukur dia belom sampai tahap semoking samapi berak..alhamdulillah. hiks.

macam biasalah, semua perkara, mesti ada niat, perbuatan, dan tawakal.
nak membina niat ni lah yang payah sangat kan? kalau dah niat senang lah nak go on..

okeh, mula-mula..
TUNJUKKAN KORANG TAK SUKA PEROKOK. korang boleh buat komen2 membina.macam memberi fakta yang logik akal sket.yang ni korang kena belajar, and sesuaikan dengan tahap pemikiran dia. brain wash dia slow2, manja2.. bukan senang tau..kadang mengambil masa berbulan2..tapi tak perlu lah korang pura2 buat terkena serangan jantung atau asthma semata2 nak suh dia stop semoking kay? may be laki takut kalu kita cakap pasal 'ereksi'..haha..pandai2 manipulate kay..hanya korang yang kenal laki korang..

then, MAKE SURE KORANG PON TAK SEMOKING lah..dan jangan tunjuk kekaguman pada laki semoking.

korang suh laki stop smoking tapi dalam waktu sama, korang terjerit2 'wow! machonye edward!!!"

PUJUK DORANG KURANGKAN SEBATANG SEBULAN. okeh? kalu bulan ni 7 batang, next month jadi 6 batang..korang kena make sure! tapi jangan sampai korang tanya dia, 'hoi, abang? dah kurang sebatang ke belom bulan ni?" ..dijamin dorang tambah doploh batang di belakang korang..korang kena pujuk ..okay sayang..this month 6 batang kay..boleh tak? boleh kan?lease, for me?? wat kedip2 mata, and bagi reward kat dia if berjaya.. and next month kuranga gi sebatang..sampai 0 batang..

FAHAMI MEREKA. orang yang dalam proses ni, diaorang akan menggigil, rasa serabut, dada berdebar debar, and mudah marah..jangan korang amek siyes perubahan dorang ni..kalu dorang marah2, jangan lawan..tenangkan..bagi minum air sejuk, makan buah or aiskrim..ingat, jangan lawan!

korang nak ke laki korang wat macam ni sebab nak tunjuk protes kat korang?

BAGI MAKAN UBAT. maksudnya ubat yang ada dijual di kedai. ingat tak iklan laki yang kunun nak stop semoking tu? ha, bagi dorang ni..

JANGAN BAGI DORANG KESEORANGAN. bukan aku suh korang kontrol okeh.maksudnye, jangan bag dorang sepi, lamun sorang2, tengok tb sorang2, makan sorang..sentiasa temankan and buat dorang lupa.AJAK PEGI JOGING, TGK MOVIE, DENGAR CERAMAH, APE2 LAH...time ni korang kena korban lah sket..nanti dah biasa, leh la lepas kay?

PUJI BILA BERJAYA.. ha puji ikhlas..tunjuk kekaguman..laki ni suka awek or bini dia hargai apa dia buat..tapi ta yah la lebeh2..sepatutnya sudah..caman, bergantung jenis laki korang.

then, korang leh TAMPAL AWARD KAT KETE DORANG..

Contohnye..ini! this is my love !!

hum..sekarang alhamdulillah..dia dah stop semoking..suka sangat..

moral: coba jangan tak coba..kalu tak berjaya or susah, sebutlah "cobaannnnn~~~~"
sekian mekasih atas peatian korang.

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA