be friend of mine..

Friday, September 24, 2010

siap2lah untuk bayar PTPTN

hallu..
ah ha ha ha... mesti sesiapa yang terlibat ngan PTPTN ni dah tarik muncong patblas..
haih dah utang, kenalah bayo...
kalu nak bukti kukuh, sila baca link nih..


Berita Harian Online | Potong gaji bayar PTPTN mula 2013

amacam, seronot tak?
senang la kan..tak payah korang terkedek2 pegi bayo PTPTN lagi..
nanti tiap bulan, gaji kena potong..
ala ilek le..bukan banyak mana pon kan?

kenala bayar balik, adek2 kita nak pakai pulak duit tu..
tak ke orang2 peminjam ni rase kecian kat budak2 baru ni? cuba ingat balek, dulu2 time kita susah..
apa perasaan kita bila dapat duit PTPTN?
mesti rase nak melompat katak, i mean melompat kegembiraan kan?
sampai boleh wat beli henset baru, motor baru, wat belanja awek.. dan paling ganas, wat kawen!
hoh hoh..
walaupon saya bukan peminjam PTPTN sebab saya dapt scholar JPA, tapi kegembiraan tetap di rasai..
cehh macam ghaye pulak ye!
iyelah..tiap2 bulan tercongok tunggu duet masuk..
masuk je, hurray!! makan besar!!!

itu baru bayaran balik. ada yang tak nak balik sebab best kerja kat luar negara..
betol2 tak ada semangat cintakan negara..
iyelah ..orang kata, chenta, chenta jugak..
tapi naseb diri sapa nak tanggung iye dok?
tapi iye ke?
kalau kerajaan tak tanggung study dulu.. boleh ke kita lulus, berjaya menggenggam ijazah, diploma, bla bla bla?

sebenarnya kita sangat bertuah sebab di Malaysia negara kita ni ada PTPTN..
korang tau tak negara lain, tak ada pinjaman pembelajaran ?

so kalu miskin, tak ada duit nak belajar tinggi, memang sampai 7 keturunan lah miskin.
sekurang2nya kerajaan kita ni memberi peluang kita mengubah tarafa hidup keluarga..

jadi..tak paham2 lagi?
orang berbudi kita berbahasa..orang dah bagi..reti2 bahasa lah bayo balik..
haha..lingkup pantun aku..
pantun ke?

salam..
hah, donal trump tu kata, kenapa korang kena kaya? supaya korang dapat bayo PTPTN balik la..ni dia tepon aku tadi bagitau..

moral: kali ni korang pikiaq sendiri..dah kalu tak tau kena blajo subjek pendidikan moral lah! hiks

3 comments:

  1. setuju sesangat... tapi patut lagi awal lagi bagus... 2013 tu mcm... ishh... maybe nanti orang cakap.. alaa... lambat lagi...

    neway, aii tak la excited sangat bile loan masuk... ye laa... sebab almost 75% dari loan, pihak university cantas dulu untuk yuran pengajian... nak enjoy pun pikir 2-3 kali...

    hehe.. tapi serius la... setiap kali loan masuk je memang rasa macam hari raya dia punya gembira...

    ReplyDelete
  2. ta excited nk byr balik sb service charge dia mahal sgt..apsal la ta dilupuskn aje service charge tu..kalo bln2 tolak rm150, rm50 tu saje utk byr service charge..lmbt jgk nk hbs byr tu..haisshh..

    ReplyDelete
  3. cik agogo aka as: weh yeke? bayak ke kena cantas? tapi bagos la..yang ada betol2 tuk kita jek kan

    khumaera: patutnye gitulah.pinjaman pelajaran ta patut ade sevis caj. nak caj cket2 pon jadi lah buat cover rugi sket2..kan..tapi tak bayar nt blacklist pulak.ta leh p obesea. xle wat loan..susah~~

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA