be friend of mine..

Tuesday, September 14, 2010

suka ke tak jadi doktor?

salam~
hi penat sangat rasa..penat ulang alik je sebenarnya.penat kuar masuk lif, penat cakap, penat senyum, penat yang tak de faedah pon hiks..
rasa nak bersara je..
humm???
hiks..tak payah mimpi!
buat apa kerja? kawen, jadik housewife, hubby tanggung makan minum semua2, duk lepak je kat rumah, sampai masa shopping, tengok movie, buat anak banyak2..ops!
senang je kan?
tapi, i pikir maju ke hadapan..banyak sebabnya.tapi 2 sebab yang paling kukuh, ialah MINAT dan PELAN JANGKA PANJANG.
iya ke?
iya..korang tau ke masa depan macam mana?
umur panjang ke tak?
bukan mendoakan, cuma macam mana kalau penanggung or banker kita sudah tiada di dunia ini? time tu baru nak gelabah?anak pulak kurang sorang cukup satu bas mini, sapa nak tanggung?
abes la angan2 jadik datin wannabe..jadik wasabi adalah..
dah tu pulak jenis yang dah terbiasa idup senang.
petik jari, makanan dah ready, sebut je nak ape, semua datang sendiri, bibik ada pat belas orang.drebar ada nam blas pasal banyak nak pi soping..
tu kena pikir ya wahai kaum ku..
dan yang paling penting, MINAT..
saya minat kerja saya.
walaupun sebenarnya minat saya ni datang selepas saya memberontak tak nak jadi doktor. saya sangat berterima kasih pada ayah dan pengetua saya yang paksa saya. dengarlah cakap orang tua ni, jangan ikut kepala brain korang jek yep especially adek2 ni..
tak payah carik kerja glemer2, nak jadik artis lah, pramugari lah, masuk AF lah..
semua tu glemer je..sementara saja.
saya terpikir nak bebel pasal ni sebab my assistant tadi , time kita orang pergi ward, dia tanya "doctor suka ke jadi doktor?". diam jap saya.
saje je ah wat jawapan cover line, suka tapi tak suka round ward, penat~~~
pastu, baru pikir jawapan sebenarnya, suke ke tak?
kalu suka, kenapa?
kalu tak suka, kenapa?
haiyyaaa..
suka sebenarnya..kenapa ya? glemer? aku rasa kalu aku pegi pasar malam, tak de pon orang kerumun or terpekik2 tengok aku nak mintak sign otograf. kaya? aku rasa tak delah kaya gila sampai aku leh beli nombor plat kete harga ratus2 ribu.sekali bawak kete pon, aku bawak sebijik ke kete, tak de aku bawak 2 3 bijik sekaligus.senang keje camni? sahla dah kena virus gile kalu cakap senang. tanggung jawab beso. semua orang nak bergantung pada sign kita. senang jek conteng sign tu..tapi kat situ, tanggungjawab nya beso gile..aku leh didakwa di court gara2 sign aku sendirik. farmasi, nurse, med assistant, technician, sebut aje semua bla3, semua bergerak bila kita SIGN! kalu salah sket, keje aku duk gayut telepon la..bukan ngan cik abang aku..dengan diorang ni lah.. nak tu lah, nak ni lah.. boleh tak lah, kenapa tak boleh lah..
atau tak suka? boleh jugak...sebab penat? iye! tapi bagos lah, kurus sket even hakikatnya, macam makin kembang je rasa haha..kena banyak tau? mestilah! dah tak kan aku nak tanya assistant aku, apa diagnose nye, mestilah malu!
hakikatnya, semua kerja banyak cabaran dan dugaan. tapi sebenarnya, saya suka kerja saya.. memang saya penat, sedih, stress, terkilan, takut, macam2..tapi akhirnya, saya happy..
bila saya dapat do my job dengan sangat bagus!
moral: discover your world, like cats!

9 comments:

  1. besnya dapat jadi dentist.a fren of mine pon lepas dah nk p mesir. nk amek dentistry jugak.huhu.

    ReplyDelete
  2. besnya dapat jadi dentist.a fren of mine pon lepas dah nk p mesir. nk amek dentistry jugak.huhu.

    ReplyDelete
  3. best kalu kita minat. ur fren baru nak study la..ud luck la eh..tak nangis tak sah time study hehe

    ReplyDelete
  4. susah nak cari kawan2 yg bgelar Dr.nampak sgt Malaysia kekurangan Dr.
    Syabas untuk Dr Zatiel :)

    ReplyDelete
  5. tihara: nape pulak syabasnye? skarang dah dpt la kan hehe..ada bnyk je DR ni yang berfesbuking, blogger..just kurang active je.

    ReplyDelete
  6. salam. dr. ape hukum pakai braces?
    bukan ke pkai braces tu dianggap mengubah ciptaan Allah? sm sperti memakai tatu, menyambung rambut, meluruskan rambut?

    ReplyDelete
  7. salam nabilazha: thank u for asking..good question.hum, actually, braces diciptakan tuk meng align gigi, kepada orang yang ada masalah kalau gigi dia tak align..contohnya susah nak cakap, susah nak makan, sakit, susah nak berus, orang asek duk caci gigi jongang la..so dikira perawatan lah.tapi lately ramai pulak yang nak pakai becoz of nak cantik je. BUT, di gov clinic, yang nak cantik saja memang tak di benarkan pakai. di private may be boleh. kalau niat yang macam nak cantik saja, i think kena tanya yang pakar agama lah..untuk lebih lanjut.kalu i berpeluang tanya, i akan tanya..hiks.

    ReplyDelete
  8. ai pun suka u..eh silap ai pun suka kerja ai. heehe..

    ai pun ada u sorang je kawan dentist ai. tu pasal kalau ada apa-apa, terpaksa tanya u sorang jek..naseb laa u jenis berkaliber. haha, larat je layan karenah orang banyak tanya. huhu..

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA