be friend of mine..

Friday, October 8, 2010

info: cara atasi malas kerja

arghh!!!malasnya nak pegi kerja!!!

salam..
hiks..

ayat tu macam biasa dengar je kan.
saya sendiri pon kadang2 malassss sangat nak pegi kerja..especially bila hari mula2 and trauma day..uff dislike..



okeh korang dan saya sendiri leh praktisnya cara2 di bawah ni bila perangai malas dah datang.

1. bila datang je malas, ingatlah! masih ramai orang di luar sana yang masih belom ada kerja, tercari2 kerja. jadi kita ni , ada kerja, watlah elok2..syukurlah...okey?

yang ke2, before balik kerja, catatkan kerja apa nak buat esok.so korang akan rase idop teratur..kalu tak tau nak catat ape, korang tulis je apa benda yang havoc2..at least, korang rasa ada aim..ni cara nak stimulate otak kita la..

3.kita malas sebab stress kan? atasi penyebab tu..kalu stress sebab kawan2, yang macam2, korang make sure dorang tak buat lagi..kalu pasal korang rase tak terer, korang belajar lagi.kalu korang rase boss korang bossy gile ang mengganggu, korang kunci je dia dari luar..and putuskan line tepon, and buat tak de pape even dia melalak2 nak kuar..

4. cari pencetus semangat kat tempat keje..contohnya, orang yang disukai dalam diam..hiiii...rase semangay je nak gi kije kan? tapi ni contoh yang sesuai tuk orang bujang je..yang dah ade anak nam blas orang, tak yah try..takut korang nanti jadi glemer pasal kena serang kat opis hiks.


kan best kalu remy ishak ni jadik assistant aku..hari2 semngat pegi kije wo!

5. luangkan sket masa pada lunch our tuk tido..10minit..korang akan rasa segar bila bangun..and semngat nak kerja balik..coz tido ni merelakskan otot2 korang yang dah kerja kuat tadi..


tapi kalu lom ape2 dah tumbang macam ni..nanti terus tido pat blas jam kena tampo ngan bos

5. kalu tak semanat gak, korang amek sekeping kertas, tulis " saya meletak jawatan" okey? cari keje baru..




tapi kalu malas jugak, korang bang kepala kat dinding tu sampai okey balik susunan dalam kepala..



sekian, mekaseh

moral: kerjalah dengan ikhlas..insyaAllah, gaji pon berkat. ;p

2 comments:

  1. haha.. best idea2 nie.. tmpat keje aku sume apek2.. nk cari pencetus minat cam ner... huhuhuhu..

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA