be friend of mine..

Saturday, October 23, 2010

info: macam mana nak redakan sakit kepala?

hi, salams!
lately saya punya kepala memang selalu rase berdenyut.
tengok, cakap pon dah macam dey thambi da...

ntah la..mula2 makan pain killer rase menjadi...ok jer.
tapi skarang dah tak jadik..huuu

T___________T

jadi saya carilah camana alternatif laen selain makan ubat and jumpa doctor..
oye saya belom jumpe doctor la..takot...

iii...memang betol la doctor is a worst patient!

orait..menjadi jugak tau.korang yang selalu sakit kepala or migrain boleh la try..

jangan malu2, jangan segan2, boleh pandang2, jangan pegang2..

1. Korang musti ELAKKAN DIRI RASE STRESS! ha bab ni payah nak elak..tapi maknanya, jangan layan sangat..kalu rase stress cuba wat rileks or wat bodo. oke? coz kalu stress sakit makin kuat menjadi..


elakkan sikap terlebih emosi.mestilah cool selalu.

2. ELAKKAN MSG, CAFEIN, ALKOHOL. bagi umat islam yang berpegang pada ajaran islam, yang ke tiga ti memang dah tak amek..tapi MSG ngan cafein tu tak leh elak. makan ape pon skang ade MSG..senang2, masak sendiri kat umah. minum jus buah or jus sayur. ha cafein bukan dalam kopi je tau..ada juga dalam teh, minuman berkabonat juga rite!




nak makan boleh, tapi banyak ni je~

3. bila sakit menyerang, SILA BARING,PEJAM MATA. KIRA2 SETENGAH JAM. baring digalakkan atas katil, bukan di atas bopren or paha gepren korang..kerana selain sakit kepala, anda juga akan mendapat dosa.


kalu korang berkeras nak baring macam ni..tak pe takpe..saya tak kesah..

4. ELAKKAN KENA CAHAYA MATAHARI ATAU CAHAYA TERANG GILE!. okey gila hanya penguat kata. okey. korang sila pakai sunglasses pada siang hari, dan spec yang meredam cahaya pada malam hari terutama bila bawak kete..saya dah try, berjaya...


alamak! Storm kawan Wolverine X-Men pon pakai sunglasses la..sakit kepala jugak ye kak.

5. SILE BEREHAT DALAM BILIK YANG GELAP~~~

6. cold compress je! korang leh tekapkan TOWEL AIS kat kepala and mata ..lega sangat ghase!


sket2 sudah..jangan sampai korang kekejangan kesejukan sudah!

7. kalu tak jadik ais, maknanya korang kena TUAM TOWEL SUAM KAT MATA KIRA2 SETENGAH JAM..lalalala

tu jelah.
selamat mencuba.
and kalu ada nak tambah, sila tambah ye..jangan segan2..

hiks

moral: kita kena positif selalu sebenarnya..baru hepi and tak sakit kepala...cet, cakap senangle...

2 comments:

  1. kepala akk pon selalu gak sakit..kalo byk pk,mesti sakit..

    ReplyDelete
  2. kak tihara: kalu dah wat macam2 tak baek juga, bek pegi doktor~

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA