be friend of mine..

Friday, October 1, 2010

info: pengesanan dan pencegahan awal sakit jantung

salam..
merepek, merepek jugak, enjoy, enjoy juga kan?
tapi kesihatan diri tak boleh di abaikan..
ada jugak yang ghase dirinya kebal atau tak mungkin akan dapat penyakit2 kronik macam ni..
tup tup dapat serangan jantung..time tu lah nak gelabah berdiet lah, pegi bersenam lah..
dah agak terlewat lah..

tapi sebelum tu, korang dah tau ape tu jantung? leh kena serangan jantung aku kalu ada yang jawab ta tau..okeh la..ni la jantung kite...
jantung kita ni fungsinya tuk pam darah keseluruh tubuh kita..hari2 dia pam, sepanjang hidup kita, 24 jam and stop kejap je, time kita bersin haucummm!!! so bila bersin sebut alhamdulillah oke murid2..

okeh..nak tau jugak kan ape petanda2 awal ni?
antaranya, kerap rase berdebar2..sket2 berdebar..tapi kalu ada antara korang yang berdebar bagai nak tercabut jantung ime mula2 nak jumpa bakal mak metua, tu kira normallah..jangan korang gelabah ingat da kena sakit jantung pulaks..huks...

yang kedua, kerap rase sakit dada, berpeluh2 pada dahi, sering tercungap2 especially bila buat aktivity yang ringan2 je...macam baca buku ke, solat ke...bek pegi beli insurans cepat2..bukan ape..takut tak sempat je..hikhiks..

then, korang akan alah pada cuaca panas..time tulah korang akan jadik putra putri katak..pasal ta tahan panas..asal panas je, mulah berpeluh, rasa sangat ta selesa..
kalu korang berpeluh time macam ni, takpe...abaikan je..

and tapak tangan korang akan selalu berpeluh..tapi kalu korang da memang kije nye mencuci..memangle...so..kalu dah rase ada petanda2 awal cam tu...ape lagi..
mulakan hari anda dengan joging....

ha..pasni ramai le yang gilog joging pas baca entry haku ni..macam ni hah!

then, kena kurangkan atau stop terus pengambilan fast food..say no to mek donel, keyefsi dan sewaktu dengannye..makan setaon skali, tak mati kan? hiks..

selaintu, kena stop juga minum minuman yang berkrimer, minuman segera, bekabonat..buat sendirik kat umah kalu rasa nak manis2 kay..memang susah lah haha...ganti jelah ngan air kosong..saya pon ,akan selalu make sure bawak and minum 1.5liter air kosong setiap hari..saya bselalu galas air kosong 1.5 liter dalam tumbler tupperware kemana2 saja..hihik..boncit air pulak ghase!
makanan proses macam marjerin, beger, naget, sosej, french fries (pasni ramai pulak yang ganti ngan curly fries heh!) , and kentang berperisa..kenalah di jauhi...bukan makan jauh2...
jangan mandi pas makan..selain sakit jantung, korang akan dapat gelaran Roy...nama glemer baru pasal boroyyy.hiks..sape kata boroi lambang kemakmuran?

pasni ta payah makan nasik lemak kat kedai..buat sendirik kat umah kalu da ngidam sangat..pasal kat kedai, dia letak banyak minyak masak, nak bagi nampak chedap dan chantek.

selain tu, ni petua orang dolu2..makan kacang ijau..dengar dulu cara2nya..camni, amek sket kacang ijo..rendam 10 minit..and then rebus separuh masak je..kira semi well done le..jangan bagi kembang..then korang makan! tiap2 hari sampai makcek kedai roncit kenal muka korang pasal selalu beli kacang ijo kat situ.ni pulak, nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w kata, habbatus sauda adalah penawar bagi segala penyakit kecuali mati..so korang geget biji habatus sauda ni setiap hari..

and amalkan makan sayuran yang pahit macam kailan, peria, pegaga, pucuk ubi, pucuk betik dan ape2 jelah korang rase pahit..okeh.

semoga entry saya kali ni bermanfaat bagi korang semua dan saya juga..dan hopefully statistik pesakit jantung menurun di masa hadapan..

moral: janting ade sejibik je..sayangilah jantung anda ye!



2 comments:

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA