be friend of mine..

Monday, October 11, 2010

info:apa yang can dan cannot buat bila selsema?

apa khabar? salams..
hope sehat semua and takde yang demam hauchumm!!!

okeh tapi kalu dah terpaksa demam selsema, nak buat macam mana..

terpaksalah baca entry ni and buat. bukan baca je, masuk telinga kiri, amek U turn, and kuar balek ikut telinga kiri kay..hihi..

oraite!

mula2 masa bersin TAK BOLEH TUTUP MULUT DENGAN TANGAN..kenapa ye? sebab, kadang2 orang lupa nak cuci tangan after tekup mulut tu.pastu pegang barang and orang lain..sama je..lagi banyak tersebar jadinya..so nak wat camana? takkan tak tutup, nak menyembur je macam ni ha?

pasti kena penampo dek orang sekeliling.

caranya ialah tutup mulut dengan lengan bila bersin okay???


camni pon okey haha

then, PASTIKAN KORANG CUCI TANGAN SELAMA 20 SAAT. sekurang2nya..atau kalu rasa tak wajar set time tuk cuci tangan, korang leh nyanyi lagu 'hepi besday' sampaila abes time cuci tangan tu..dah abes, korang tiup la lilin..eh, dah abes, kira tangan korang dah bersih lahh. beres?



seterusnya, korang TAK BOLEH MEROKOK time selsema..sebab selain perokok ni senang kena selsema, dorang jugak lambat nak baek..best ke asek sroot srrooott je?

next, TAK BOLEH AMEK TERLALU BANYAK VITAMIN. sebab, selsema ni baik sendiri dalam masa seminggu..buang karan, buang masa, buang duit, dah menambah bahan kimia dalam badan jek kalu amek..tetapi, kalu nak amek vitamin sebagai langkah pencegahan, yelah, nak tingkatkan sistem imun, korang just disarankan amek, sebijik multivitamin jek sehari.korang makan je buah2 yang ada vitamin c, dah cukup.

sape cakap, kalu selsema, tak leh makan yang sejuk? yang panas boleh? MAKAN APA PON BOLEH, TAPI YANG BAGUS LAH.. nanti karang ade je makan besar pas aku cakap macam ni. tapi yelah, dah idung tersumbat, nak bau makanan pon tak leh, tak de selera lah ye kan? ciannnn...disarankan minum sup panas bila selsema..sebab dia akan buka rongga idung korang.


hurray, makan !makan!

dan , korang BOLEH BERSENAM LAH bila selsema..tak perlu duk melepek je..nak pi keje takleh, selsema, nak tolong bini pon tak leh, alasan selsema..tapi yang aku heran, smoking leh pulak..
disarankan buat senaman ringan and jalan kaki keliling rumah..

orait!
abes.malas cakap banyak.

moral: bila la aku nak selsema ni..nak MC...dah penat kije huhuhu...( ni pon bukak ekon paling sejuk nak bagi demam haha)

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA