be friend of mine..

Tuesday, February 8, 2011

info: gusi berdarah..kenapa?????

salam.


hari ni memang super penat gile. lepas ni memang tak sabar rasanya nak ambi exam unuk further study jadi specialist.

tak sanggup la wat kerja pengurusan.
pening and need tojadi pemicu je sebenarnya. yang lain orang lain setelkan.

tapi dalam kesibukan ni..
ada yang minta saya poskan pasal gusi berdarah.

atau gum bleeding.

memang very common la i think all people pernah mengalami gusi berdarah.

orait. gusi berdarah ni means yang sedikkit darah keluarla even time berus gigi or sometimes duduk saja, but tiba2 rase ade darah keluar dari saku gusi ( gingival sulcus ).

this means, gusi unhealthy.
so kita kena cari penyebabnya.

may be disebabkan ade banyak calculus iaitu karang gigi, mengandung, mengambil ubat2 tertenu, atau menghidap saki kronik .

pemeriksaan dengan doktor gigi akan menemukan punca nya lah.

please jangan buat keputusan sendiri orait darlings.

then, rawatan yang akan diberikan mesti bersesuaian dengan oenyebabnye. if korang ad3e banyak sangat brick wall, so rawatan scalling iaitu mencuci gigi akan di jalankan. kebiasaannya, setelah scalling, gusi yang bengkak dan muh berdarah tadi akan kembali kecut, pinky, and firm.

kalau nak mudah faham lagi, boleh tengok video kat bawah



orait darlings, tu je share tuk entry kali ni.
if u need help ataw nak penjelasan lebih spesifik, boleh tanya i erus kay.

bye darlings. muachx.

moral: this is good for your relationship jugaklah dear. u tak de mouth odour so couple u pon sayang u lebeyhhh...hikhik

2 comments:

  1. hurm,sy jrang gusi bdarah
    tp bila floss dgn kuatnya gum trus bleeding
    heeee..salah teknik kot :)
    btw,thanks for dis info

    ReplyDelete
  2. Dear kuyam,
    May be u semangat sgt floss la tu. Jgn smpai gusi luka sudah nt infection. Hati2 ye hihi

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA