be friend of mine..

Saturday, April 9, 2011

info: cara mengatasi kesemutan

salam.

tada~~hari ni nak bagi petua kanak2 riang sket. rasanya ramai dah yang tau cara ni kan.



ok kalu kita duduk bersimpuh lama2 ke, atau duduk statik dalam jangka waktu yang agak lama, nanti kaki kita, or tangan kita akan rasa kebas atau bahasa kampungnye, kesemutan kihkih.

rase ni memang tak best kan, geli semacam je huahuahua.

ok senang aje, korang amek kunci besi, urm ade ke kunci plastik? hihi. then korang kepitkan or selitkan pada jari tempat kebas tu.



biar seketika, sampai ilang kebas tu kay.

moral: kunci rumah , kunci kete, jangan kunci kejayaan je sudah. oye, cara ni tak sesuai kalu kebas sebab kena bius oleh doktor ye. sekian haha.

10 comments:

  1. owh..petua yang bagus.Cik Ila pukul je kaki yg kebas tu..geram! haha

    ReplyDelete
  2. betul ke? aku selalu kebas kaki semasa dengar khutbah jumaat. selalunya semasa doa terakhir aku dah tumbuk2 kaki utk hilang kebas sebelum bangun solat jumaat.

    ReplyDelete
  3. Lenkali kalau sesemut boleh guna petua ni..

    Kak cek nak tanya sikit...kalau kena simpul biawak kat kaki atau kejang kaki nak wat camana tuk hilangkan rasa kejang tu ek...

    ReplyDelete
  4. cik ila n cayrol:: iye..saya dah selalu buat. memang jadi.sila cuba hihihi. kalau dengar khutbah, pakai kunci kete or kunci motor pon boleh

    cik cek, kalau kena kejang atau cramp, kena urut balik. tarik jari2 kaki. selain tu, kena bnykkan makan pisang dan makanan yang mengandngi potasium okay~

    ReplyDelete
  5. huiyyooo... tak penah tau pun sebenarnye ni... siyesss...

    tengss... pasni bleh bawak kunci merata2...

    ehh kalo duit syiling bleh tak? besi gak kan??? hehe...

    ReplyDelete
  6. as, coin kureng jadik la x taw nape. kunci gak syok. pasni gantung kunci kat leher huahua

    ReplyDelete
  7. selain kunci leh buh garpu ke sudu ke x? hehhehe thanks for sharing ye

    p/s: tpksa la bawa sudu p mana2..wakaka

    ReplyDelete
  8. myza: blh je nak try garfu or sudu. tapi besi lah. hikhik. nape nk bawak sudu g jejalan nye. kunci kan selalu kita bawak. kunci kete, umah, motor.
    kalu kunci mmg slalu la sy wat

    ReplyDelete
  9. dr.zatiel: kena la bawa sudu p mana2..dah doc pesan suruh makan 1 SUDU ubat sblm makan.3 kali sehari..wakakkaka~

    ReplyDelete
  10. makan ubat kat umah okay. jangan bawak ubat p merata2 nt suhu tak sesuai esp antibiotik haha. lgpon u kan dah besar takkan nak minum ubat cair cair lagi hahaha

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA