be friend of mine..

Friday, April 8, 2011

info: gigi renggang

salam.

malam minggu macam ni memang best nak update belog. time ni otak rasa fresh and happy sesangat. idea yang nak dikongsi bersama pon datang.

well, ada yang tak puas hati sebab kerajinan saya memberi info ni dikatakan mengganggu pendapatan doktor2 pergigian yang lain, dari segi consultation.

ya saya mengaku jika korang pergi consult di klinik2 gigi, memang caj yang dikenakan agak lumayan. tapi, selagi doktor2 gigi yang lain tak marah, apa salahnya kan?

diorang pon tak kisah saya share serba sedikit kat sini. atleast patient tau serba sedikit dan tak zero knowledge bila jumpa dentist.

takdela penat sangat nak citer kan tuan2 dan puan2 doktor sekalian? lagipon belog saya ni bukannye fofuler giler pon sampai nak kecoh2 wuahahaha.

ok hari ni, saya bagi info free lagi, tentang ..

GIGI RENGGANG


okeh kalu gigi depan camni, camana nak buat ye?

ada yang tak kisah dan happy saja. sebab ni lah nampak natural.

tapi ada gak yang tak best sebab malu orang ejek, makanan asek nak lepak situ, and rasa berangin je.

ok ada beberapa cara nak tutup balik.
sini saya bagi 2 kaedah yang biasa patient pilih.

1. tooth crown.

gigi yang ada akan di trim sket, dan di pasang crown gigi baru yang dibuat dari metal plus porcelain ( seramik). so nampak cam gigi ori.

thanks to mydentalcosmetics for the photo



so kira gigi akan di re size balik lah sampai renggang tu tertutup.

2. tampal biasa saja!

yang ni so easy. and quit interesting for me. nak tampal ni biasanya untuk renggang yang sikit aje. kalu renggang sangat, tak boleh la nanti gigi nampak ganjil and funny.

well, taktik diatas bergantung pada terma dan syarat. korang kene gi jumpa dentist juga untuk make sure penyebab dan the besr solution tuk gigi renggang tu. ok.

moral: sekarang ni orang bergolok gadai pasal gigi hikhik

4 comments:

  1. Salam kenal2 dari kak cek...
    Teruja kak cek dapat jenjalan kat blog seorg doktor gigi...
    Kalau kak cek ada ape2 kemusykilan pasal gigi bolehla rujuk ngan
    Dr Zatiel....boleh ya...:-)

    Gigi cantik...senyuman menarik...rupa menawan....betul kan dr....

    ReplyDelete
  2. salam kenal juga.
    insya Allah if boleh tolong, saya tolong. tapi kalu terpaksa masuk kes pakar, kena tanya pakar lah ye. hihi.
    mesti..senyuman yang cantik baru orang jatuh hati

    ReplyDelete
  3. salam...doctor,sy nak tnye ckit la...saye ade masalah gg..gigi saye ade 1 yg terkedalam n satu terjongang ckit..saye malu bila nak snyum..boleh ke pakai braces or tampal saje gg tersebut atau cabut doctor????

    ReplyDelete
  4. assalam dr..
    sy da mslh gigi sy renggang kiri kanan atas dan bawah..dan ckit demi ckt gg lain trt renggang..umr sy br 26 dan belum berkahwin.pe solution nye ye dr..then nk ty if nk wat tampalan or sbgnya tinggi x kos dia...really need yr advise..skang kurang cnfident nk sembang n senyum ngn org..:(

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA