be friend of mine..

Tuesday, April 12, 2011

pengalaman berdepan mayat part 2

salam.

hari ni saya menulis belog sewaktu menunggu assistants saya menyiapkan keperluan untuk rawatan di sekolah.

ada waktu terluang ni , di samping malam tadi saya tak sempat nak cerita banyak sebab busy sangat.

ok, bau mayat sangat kuat, tak boleh di bandingkan dengan sampah, atau bangkai binatang. baunya berbeza dan sangat menusuk hidung , jiwa, kalbu hingga ke dasar hati. sampai senak kepala ni.

ni mujur mayat tu dah di awet dengan formalin. kalu tak, tak tau lah nak cakap apa.

saya sempat menjenguk ke dalam tempat pengawetan mayat , walaupun lecturer marah haha. saya seludup masuk ke bilik tu. saya nampak sekujur mayat direndam dalam kolah muat2 aje, dengan larutan formalin. mayat tu time tu masih fresh. mata nya umm macam terbeliak. bila tertengok mukanya, saya lari coz rasa hidup lagi.

bau? ok saya dah spraykan perfume pada mask, tapi bau perfume saya hilang and bertukar bau yang lagi pelik bila bercambur bau mayat. senang cerita, bau mayat tu memang menembusi mask.

selain mayat, ada part body mayat, yang di awet berasingan. paling saya dan kengkawan suka tengok, adalah tuuut lelaki. hahaha noti sungguh. ada juga baby yang di awet. setiap part ada macam pameran lak kat hall anatomi tu.

menurut guard, kat hall ni memang ada penunggu lah. selalu dia terserempak orang baca paper malam2 kat hall tu sebelah mayat yang awet.

ada dia terbercakap dengan orang kul 2 pagi, tepi pagar, rupanya orang tu takde separuh bahagian bawah.

dan ada kawan baik saya ternampak seseorang bertenggeng atas alang siling dekat hall tu masa main badminton pada waktu maghrib di court tepi hall tu.

mayat2 yang dah di gunakan oleh pelajar akan di kebumikan di belakang library. saya tak tau mulanya tapi bila berseorangan di library, memang saya akan rasa ada orang kat belakang ( saya suka study kat tempat ade cubicle2 tu ) . bila 3rd year baru saya tau dan sumpah pastu saya study kat umah saje hihihi ;p.

lecturer anatomy semua baik2. bagi saya, hanya orang yang berhati mulia dan baik yang sesuai jadi lecturer anatomi sebab diorang menghormati mayat.

diorang marah student buat bising dan sedih bila ada student pakar yang buat mayat macam jual daging kat pasar. men ketuk2 sekuat hati. ingat tulang kerbau ke?

alhamdulillah, saya berjaya lulus anatomi dengan keputusan yang baik. susah sebenarnya nak ingat sebab berbelit2 nak sebut dan lebih kurang aje semuanya. ini berkat bimbingan lecturer2 yang penyabar dan kelakar.

saya suka tengok otak manusia. bila skull ( tempurung kepala ) di belah, saya nampak otak manusia ni padat sangat, betapa hebatnya otak besar tu boleh menggerakkan manusia dan menjadikan manusia makhluk yang bijak.

mayat ni keras isinya. berbeza dengan otot kita sekarang. tapi sebab keras, senang la kita nak belek. tapi warnanya tak berapa nampak dah sama saja. jadi sebelum tu, kena hafal dulu betul2 dari buku anatomi nanti dah masuk hall, tinggal nak kenal pasti kedudukan sebenar je.

nak kenal pasti tu la yang susah. selalu kena gelak ngan kengkawan. padahal kengkawan pon sama tak bijak jugak hahaaaa.


yang paling best, saya pernah tertinggal barang, saya mintak izin nak masuk hall tu, lecturer suruh guard teman saya. best masuk time tak de orang. nampak semua mayat2 yang dah ready nak di guna terkujur kat atas table. macam asrama pulak. boleh pulak saya bagi salam. pastu dengar ada yang jawab. pak guard tu yang jawab. tongek tol.

moral: nak belajar anatomi, hati kena tenang , jiwa kena ikhlas, jangan terpaksa, nanti ilmu tak masuk.

6 comments:

  1. gila best baca pengalaman dentist ni ek...cite la lagi..rasa seram2 kaku plak..terbayang2 pasal myat tu..ade prnh tbaca penyelamat/bomba jmpa mayat mata terbeliak,balik umah terpaksa p buang badi xleh tido tnmpak2 mayat tu ..kesian dia..huhu..tp mayat harus dihormati,tu hnya jasad tnpa roh..korg gatal eh p ushar tutt lelaki..astaga,,hohohoho..keep it up ye.nice blog. (ha pnjg bejela sorry)

    ReplyDelete
  2. myza: thanks for ur comment. sy update cerita ni selain sbg pengajaran. tp sebagai ingatan di hari tua juga hihihi. mayat kena lenyek, tercabut mcm2 mmg sy dah tengok. yg pntg jgn tatap lama2 ni badi kata org. mungkin betul. slalu balik je, sy mandi, semayan. baju tu basuh cepat2. sblm masuk umah, baca 3 qul.

    yup kitorang mmg gatal n noti hahaha. mende tu kitorang g cari dl. pastu lecturer marah. yg laki sebok cari tooott pompuan gilos.

    ReplyDelete
  3. hahahha lect pon paham kan..korg ni mmg.ok nnt update la lagi..kot2 ad epglaman ngeri ke mimpi ke kan spnjg masuk kelas tu.. thanks sbb sudi reply cmment

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum DR,

    best jgk ek belajar mcm DR ni, ingatkan kalau Dr GG belajar pasal GG je, rupenye semua blaja..ish2..knp yer? xpaham pulak saya..boleh DR jelaskan?

    Apih,
    www.jutawanscorea.com

    ReplyDelete
  5. ok kitorang bukan blaja pasal gg aje. xkan 5 taun study nk blaja pasal gg 32 batang tu aje kan? ,estu kena tau medical as well. kena tau anatomi, kena tau farmakologi, pasala ubat2, pasal efek pd body. we all actually like doctor, special in gigi. hahaha. actualy nama aje doktor gigi. tapo skop kerja adalah pada mlut, dan kepala, so thats y kitorang pon ada on call. bl ada accident, kena kat muka, kepala, doktor gigi lah yg di panggil. btw, doktor gigi juga di panggil untuk forensik coz gg ni sgt spesifik pada tiap individu. ;)

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA