be friend of mine..

Saturday, May 14, 2011

info: braces part 1: keperluan atau kehendak?


salam hi ols!

semalam bukan maen i semangat nak update belog, nak letak entry baru, nak make ober sket.
tup tup under maintainance pulak hahahaha ;p

tapi konon tak sempat jugak nak make over. tak siap lagi. entah zaman ais cair nanti baru siap kot.

orait, actually nak share pasal braces, atau kawat gigi atau pendakap gigi, atau besi gigi, yang mana satu korang berkenan nak sebut silakanlah.

nama sebenarnya adalah fixed orthodontic yang merupakan salah satu cara rawatan dalam bidang kepakaran ortodontik.

jadi yang membuat rawatan ini hanyalah sepatutnya oleh doktor pakar pergigian ortodontik atau dikenali Orthodontist.

okay tu hanyalah intro.

tapi taukah korang bahawa

SENARAI MENUNGGU RAWATAN ORTHODONTIK PURATANYA ADALAH 3 TAHUN!
di klinik kerajaan??

bermakna ramai yang perlukan rawatan, dan ramai yang perasan perlukan rawatan.

berlainan di klinik pergigian swasta, kebanyakan kes diterima. berbanding klinik kerajaan yang tidak berasaskan keuntungan ni, hanya YANG SANGAT MEMERLUKAN AKAN DIRAWAT.

bubbye pada yang tak perlu!

sebab rawatan ni mahal, ( sebenarnya boleh bayar ansur2..;p), jadi ramai yang memakainya kerana FESYEN, dan UNTUK BERLAGAK menunjukkan bahawa dirinya terlebih duit.

padahal tak perlu sangat pon~

apa2 pun niat korang memakai braces, diingatkan ada banyak pantang larang dan tidak boleh mengaku kalah di sekerat jalan.

tapi bagus jugak ada yang saja nak fesyen2 ni, kaya la doktor gigi hahahaha!

dah dah ini joke saja.


"comey tak saya", ( kambing pertama pakai braces)

sambungan mengenai pantang larang, dan bla bla bla akan diuraikan dalam part seterusnya kay~

sebab saya nak pergi makan nasik. lapar !

moral: senyuman bersinar2 dek pantulan cahaya kat besi makin digemari. terima kasih atas sokongan anda !

7 comments:

  1. tapi ade braces mcm cool kan ? hehe :P

    http://innit.nuffnang.com/view/1576791/fast5-kongsi

    ReplyDelete
  2. zatiel... i tengok orang2 pakai braces ni mcm cepat kurus jeeee...

    memang terseksa jiwa dan raga ke pakai braces ni?

    hehee...

    ReplyDelete
  3. ye boleh kurus coz baaanyaaak pantang larang tp ada yg maintain je.

    ReplyDelete
  4. saya pakai braces..maintain camni je..hehe..takdelah terseksa sangat..hehe..kejap je pun sakit nak makan..lama-lama, okey..hehe

    ReplyDelete
  5. wahh..baru syok nak baca ,,bersambung la plak ..huhu

    ReplyDelete
  6. nanie: sakit ke tak sangat ni bergantung kekuatan yg ditarik oleh doktor masa activate. kalu kuat skit, sakitlah hihi. i dah try pakai isolator ok sakit sgt so i stop situ je. plan nt dah kawin i nak pakai balik. just for fun hahahaha. no lah, ni penting utk rasa dl b4 buat kat orang

    myza: nanti i sambung ye. hihi

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA