be friend of mine..

Tuesday, May 17, 2011

info: braces part 2: pantang larang makan

salam.

hari cuti wesak ni baguslah. boleh rest. penat sangat kerja. malam tadi pon believe it or not saya dah tertidur depan laptop. dah 3 malam tido camni huaaa!

ok pagi ni sarapan nasi minyak yang sangat best. so semangat nak buat sambungan pasal braces.

kali ni pasal PANTANG LARANGNYA!

orait, bagi yang dah pakai, biasanya dah tau pantang larang ni. so kali ni saya nak bagitau pada sape2 yang minat nak pakai.

1. mesti pastikan gigi sentiasa bersih.
maknanya pas makan kena kumur leklok, gosok gigi bersih2, pakai ortho dental brush yang macam botol susu punye berus tu. kalu tak, nanti braces mudah tertanggal

2. tak boleh makan manis, air gas.
sebab nanti bila braces dibuka, akan terjumpala lubang2 pada gigi yang akan memburukkan kecantikan gigi yang dah chantek tersusun tu. kesiaaaannnnn..

3. tak boleh gigit daging, tak boleh makan dodol
even nak makan buah pon, kena potong2 kan kecik2 dulu baru makan, tak boleh ngap camtu. daging pon, ayam pon. yang lekit2 macam dodol lagi tak boleh.

4. kerepek? keropok?
kalau boleh lembutkan dulu or makan yang nipis2 saja

5. chewing gum?
bubbye!

6. tak boleh goreng2
ayam, daging, kena rebus dulu or stim ;)

okay tu la serba sikit. ada banyak lagi tapi ni pantang larang makanan je dulu

moral: boleh diet haha

3 comments:

  1. lorr... banyak pantang larang rupenye... patut laa tengok yg pakai braces ni slim jeee...

    mcm cousin tu... masa pakai braces kemain slim... skang da bukak braces... hambikkk... hahahaha...

    ReplyDelete
  2. tak boleh makan benda bergoreng? biar betul! huhu :/

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA