be friend of mine..

Saturday, May 28, 2011

info: bruxism ( mengetam gigi )

salam..

dah pukul 12.30 malam. tapi tak ngantuk pulak. eksaited tol esok nak dating..hikhikhik

okeh, memalam camni, elok la kita cerita pasal kejadian yang mungkin dialami sebagian orang, atau partnernye, rummate nye, yang suka mengetam gigi. tak kisahla korang panggil apa. kilir gigi ke, gesek gigi ke. janji nama sebenarnya adalah BRUXISM atu tooth grinding

geseekkk..kanan, kiri, kanan, kiri, kiri lagi.

okay bruxism ni adalah perbuatan menggeser gigi geraham atas dan bawah dalam keadaan tak sedar. boleh time tido ataupon tak. bunyi kruk krak kruk krak yang dengarnye rasa seriau je.

antara penyebabnya,boleh jadi sebab:
- stress, tekanan perasaan, keletihan yang amat
- tak tau sebab
- baru sudah tampal gigi, atau ape2 rawatan gigi

nak tau tanda2nya?
- sakit kepala.
area2 yang biasa sakit bila bruxism

- rase gigi ngilu, sensitif semacam je
- sakit sendi rahang

- sedar2, gigi dah haus, terhakis
nak jadik camni?

- ada macam kesan luka kat mulut
- bila nganga luas2 kuar bunyi klik klak klik klak


ish ish kesian..dah jadik camni, cane nak buat?
jangan segan2 sila jumpa doktor gigi untuk buat occlusal grinding, buat mouth guard atau adjust la apa2 kelainan dalam mulut tu.
ni untuk pakai bila tido~

dan manage la tekanan korang dengan baik.

moral: muka cun, body bergetah, tapi bila kawen baru tau tido bunyi kikir gigi.. heh heh heh
gudluck!

2 comments:

  1. phuh... rasanya i tak penah jadi camni sebab gigi bawah dier mcm terkedalam sikit dari gigi atas.

    hehe... nasib baik ah kan... :D

    cuma kalo sejuk sangat, walaupun tengah tido tapi bleh dengar jugak laa menggigil2 terketar2 gigi berlaga... hahaha... adik2 osmet laa gitau mase kitorang tido hotel ramai2 bukak ekon tahap sejuk gile...

    rasanye yg lagi 3 orang tido sekatil tu semua terganggu dengar bunyi gigi bergetar sebab sejuk... hahaha...

    ReplyDelete
  2. as: gg bawah sememangnya kedalam sikit dari atas ;)

    ada jugak org sejuk sampai ketar gg? i malam2 tido ekon kuat xde lak sampai gigil cam nampak hantu tu? hahahaha.

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA