be friend of mine..

Monday, May 16, 2011

info: kenapa rawatan pergigian ni agak mahal??

SALAM HELLO UOLS!

Mesti sebenarnya ramai yang nak Tanya, tapi tak tertanya, malu, segan, atau dah terbiasa dengan rawatan pergigian yang mahal.

Mahal kalau buat kat klinik swasta, kalu kat klinik gov kenapa murah pulak?

Orait! Sebenarnya memang bahan2 dan alat2 yang digunakan untuk rawatan gigi ni mahal.

Jadi klinik swasta memang mengambila harga yang sesuai dengan harga bahan dan penggunaan alat.


ini mahal gile kay

kalau yang tadi mahal gile, yang ini maharaja mahal gile!


Alatan pulak mesti servis dan jangan korang tak tau, alat yang bunyi menyeramkan yang korang takut sangat tu, yang kecik macam pen tu harga dulunya dalah rm2k.

alat yang korang sangat takut sejak kecil ni adalah sangat mahal. rugi korang tak menghargainya haha.


Baru yang itu belum alat2 lain, dan bahan2 yang memang bergolok gadai habis lah untuk membuka sebuah klinik gigi dengan jayanya.

Kalau korang tak puas hati dengan caj yang dikenakan, silalah merujuk pada senarai caj yang telah ditetapkan oleh MDA ( Malaysian dental asso) okay?

Dan...korang akan dapati, caj yang dikenakan adalah terlalu murah berbanding yang ditetapkan.

Camana pulak dengan klinik gigi kerajaan?

Tak macam klinik lain, klinik gigi hanya ditempatkan di tempat ramai orang. Kementerian Kesihatan Malaysia menanggung kos rawatan ( subsidi la kiranya), dan korang hanay bayar singgit?, dua hinggit? Tuk sekali rawatan. Mak aih sungguh murah!

Jangan pulak kata klinik gomen ni guna bahan murah sebab klinik gomen guna bahan yang standing di pasaran dan alat2 yang canggih sentiasa di update. Malah ada yang lebih updated dari klinik swasta.


light cure unit. jangan tengok nanti bute mate!

Tapi semua kos itu ditanggung oleh kerajaan.

Dan KKM muncul sebagai kementerian yang PALING JUJUR! Tepuk tepuk tepuk!

Kekurangannya adalah sebab murah, ramai yang nak rawatan, jadi kena tunggu la sikit.

Moral: gula nek harga, siap2 la korang bawak duit bebanyak tau bile jumpa dentist . nanti malu tak leh bayar. nak suh cuci pinggan, kitorang takde pinggan nak cuci. cuci jamban leh la kot hihihi

2 comments:

  1. lamanya tak pegi check gigi...

    tapi pegi klinik gov dorang cakap takde apape yg kritikal, maka hepi je la takyah nak pegi klinik swasta untuk perkara yg urgent... kan? kan? kan?

    ReplyDelete
  2. iye..
    terserahla nak pegi yang mana tapi ramai yg pilih private sebab sibukkerja siang2.

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA