be friend of mine..

Saturday, May 14, 2011

info: kenapa ibu mengandung mesti check gigi?

salam.

entry malam ni tajuknye memang common. malas nak fikir


tapi pengisian entry ni agak spesifik ah.

semestinya tentang dental dan pregnant.

orait, kat sini saya nak share tentang 5 top dental problem bagi ibu mengandung.

1. pregnancy ginggivitis

puncanya ketidak seimbangan hormon progestron dan estrogen dalam badan, yang meningkatkan aliran darah ke gusi. atau di tambah dengan si ibu yang tidak membersih gigi dengan baik.




akan hilang bila melahirkan. tidak membahayakan tapi kalau tak kawal, boleh mengganggu corak pemakanan dan melarat menjadi periodontitis. hiiii....




2. periodontitis pregnancy.

yang ni kelanjutan dari atas. boleh wat gigi sensitif sangat and goyang







3. granuloma

ini pon akan hilang bila melahirkan. even tak bahaya mana tapi kena hati2 dan pergi jumpa doktor gigi bila ada mende ni dalam mulut







4. erosi gigi

ini hakisan gigi bahagian dalam pasal korang selalu muntah di awal kehamilan. pas muntah mesti kumur sebersihnya and pakai ubat kumur








5. dry mouth

ni mesti minum banyak air. nanti bibir pecah, ulcer, macam2 lah

sebenarnya, teori setakat ni kebanyakannya mengatakan, bahawa tak ada hubungan langsung dari masalah gigi ibu berjangkit kat baby dalam kandunganya.

cuma dikhuatiri masalah yang di alami oleh ibu, mengganu pola makan, jenis makanan, gizi intake, dan akan melahirkan baby pre mature atau low body weight.

tetapi, akhir2 ini ada kajian menunjukkan, ibu yang ada masalah gusi, anak nya pon terkena jugak. sama2 kita nantikan kesudahannya kay haha

moral: periksalah gigi korang sekurang2nya sekali sepanjang kehamilan, nanti korang akan dapat tandatangan doktor yang comel dan glamour. hahaha

8 comments:

  1. zatil..akak nk tnya..btul ke kalau buang gg geraham 2-3 btg leh sbb kan gigi lain mnjadi jarang??? apa cara nk perbaik supaya tersusun rapat?

    ReplyDelete
  2. sbnrnya bl cabut gg geraham, gigi sebelah2nya dan gigi atas nya akan slowly keluar mengisi ruang kosong, so gigi jd panjang dan sensitif. boleh jd jarang tp bergantung pd usia jgk. nk rapat kan balik pakai braces or gantikan gg y dicabut dgn gg palsu, atau bridge ;)

    ReplyDelete
  3. antara braces,gg palsu(mcm susah je nak pakai sbb geraham kn dalam?)tnaam ke?) or bridge mana okay??? hih byk tnya x? sorry

    ReplyDelete
  4. ada bnyk choice untuk repalce gigi yg hilang. gg palsu ok je tak susah pon. ada bridge, implant, braces. semua ni ikut pilihan patient, cost, dan keadaan tulang, serta penyakit lain yg dihidapi.
    implant ni plg murah 3k. tapi biasanya 6k sebatang. tak boleh untuk pesakit diabetis, dan tulang nipis.
    bridge dalam 2-3k tapi akan trim skit gigi sebelah.
    braces pulak lama nak pakai
    so kita bg pilihan, patient sndr yg pilih

    ReplyDelete
  5. semua pilihan scary jer..huhu :) thank for the info..nice tip!

    ReplyDelete
  6. Boleh tak wanita hamil memakai braces? Tq doktor.

    ReplyDelete
  7. betul... nk tnya jgk, bleh ke perempuan mengandung pkai braces???

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA