be friend of mine..

Friday, July 22, 2011

alamak! gigi depan patah. boleh sambung semula ke?

salam.

saya dapat idea nak share lebih banyak info pasal ni after mendapat pertanyaan dari seorang rakan facebook saya, ernibaizura.

tapi before tu, saya nak sentuh sket pasal gaya percakapan manusia zaman sekarang. saya nak tau, kemana hilang cara percakapan yang sopan santun nenek moyang kita wariskan dulu? ini, orang tak buat salah apa2, cakap tu kurang ajar aja. so sorry, saya pantang orang cakap bodoh ni, tak payah view blog saya pon tak pe. saya tak kisah langsung dan tak perlukan kamu disini. tak rugi pon saya.

saya buat blog ni pon, di samping nak share serba sedikit info pasal pergigian so memberi tunjuk ajar pada masyarakat adalah salah satu bidang tugas saya.

okay, back to topic.

kalau gigi depan kita patah, atau chipped off, mula2, kita tengok dulu patah banyak mana. semua ni dentist mesti tengok tak boleh main agak2 je nak bagi jawapan.

then, dentist akan buat beberapa test yang sesuai. test secara haba, electric dan macam2 lagi. korang rilek aje kay.

sekiranya gigi tersebut masih lagi 'hidup', dan ukuran patahnya sangat kecil, jadi gigi tu masih boleh ditampal biasa, yang menyerupai warna gigi. tak perlulah sambung balik gigi serpihan tadi. tak sesuai.

sekiranya masih hidup tapi ukuran patah sangat besar, maka crowning adalah disarankan. gigi akan di bius, di bentukkan sedikit sebagai tapak gigi crown atau gigi sarung, dan gigi crown tu akan di pasang pada gigi yang dah dibentuk. perlekatan secara luting cement. crown tu di buat berasingan di lab, dan bentuknya sangat hampir gigi asli, bahkan sepintas lalu tengok, orang takkan perasan.

tooth crowning

tapi sekiranya gigi yang di test tadi, menunjukkan ciri nazak atau memang dah mati, teknik tampal terus tidak boleh dilakukan. sebab takut nanti infection. jadi, gigi itu akan di buat root canal treatment dulu, dibersihkan saluran saraf giginya, barulah di buat crowning. buat permulaan juga akan dibius so sakit sket je time bius tu.

TETAPI, sekiranya yang patah tu sangat teruk, pencabutan la jawabnya. but don't worry. lepas cabut, banyak alternatif lain selain gigi palsu. untuk gigi palsu yang sebatang tu, boleh kalau nak guna gigi asal, sekiranya sesuai. selain gigi palsu, boleh buat bridge, atau implant. yang lain tu akan saya update di lain hari.

partial denture ( gigi palsu sebahagian )


tooth bridge


tooth implant


okay, serba sedikit la. kalau rasa ada term yang agak meragukan, boleh direct tanya, dengan bahasa yang sopan. if ada nak tambah pengalaman or pengetahuan, di persilakan. juga if nak tanya estimate harga, boleh juga tanya. saya taknak bagitau awal2lah nanti apa kata doktor2 private kan. saya ni dua2 saya kerja, gov and private so kena jaga2lah.

so ernibaizura, semoga puas hati ye ;)

sekian.

moral: bahasa melambangkan mentaliti dan intelektual kita.

78 comments:

  1. salam,,dokter,saya nak tanya la...saya ade masalah gigi nie...smpi nak smyum pon malu...hehehhe...gigi atas saya satu kedalam n satu terkeluar...gigi bawah saya x teratur la dokter so,saya nak kna pakai braces ke ape ek...?ade ke braces yg pakai kat bahagian dlm dokter?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. kalau cik rasa terganggu dan kurang keyakinan diri kerana keadaan gigi macam tu, elokla pakai braces. tapi kalau ok je, tak ganggu percakapan, tak ganggu pengunyahan, xperlu lah. sbb rawatannya bukan murah. ada braces pakai di dalam tp pemasangannya rumit.

      Delete
  2. dr. saya pernah tampal sebab gigi depan saya chipped off. gatal sangat main basikal sampai jatuh and terhentak simen. masa tu saya darjah 3. tapi form 4 baru tampal masa dentist datang sekolah. setakat ni sekali je pernah tercabut, masa form 5. lepas tu tampal lagi sekali dekat klinik kerajaan jugak. alhamdulillah stay sampai sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukurlah. sebab ketahanan tampalan tu berada pada gigi bergantung pada, jumlah gigi yang masih ada, skill dr, dan penjagaan dr pesakit tu sndr. kadang2 kalau gigi kurang bersih, tampalan juga mudah tercabut.

      Delete
    2. Assalam doktor,saya pun Ada kes jdi mcm tu jugak..tapi doktor Gigi tu dia tampal separuh..lpastu Gigi tu lama² jdi hitam sbb Katanga saraf rosak,mcm mna nk putih kn balik yg hitam tu,kdg malu nk senyum 😪

      Delete
  3. Salam..saya nak tanya.. Kalau akar gigi tu mati, contohnya gigi depan kan.. gigi tu akan dibersihkan akar dan kena pakai sarung.. bentuk sarung memang bentuk-bentuk sama dengan gigi ke? Memang tutup menyeluruh ke gigi tu? Ada apa-apa effect tak gigi yang akar mati tu? Jadi bertambah teruk ke?

    ReplyDelete
  4. msoien: thanks. sy agak gg u ni crowding tahap pertengahan la. jd dalam kes u ni, jika u tak selesa, u boleh pakai braces. but, sukacita sy ingatkan, biasanya nak pakai braces, 4 batang gg u akan di cabut. 2 atas, 2 bawah untuk buat space bagi gg yang crowding duduk dlm alignment yg betul. ada yang pakai dr dlm tp susah dipasang, susah utk doktor activate, dan agak tak selesa kot. mmg nampak cantik sbb mcm x pakai braces. tp jgn risaulah, pakai yg braces cam biasa, nampak up to date bak kata budak2 remaja skrg. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...Doctor.. Kalau gigi sye depan are crow... Boleh ke pakai bracess

      Delete
  5. nn, kalau tampalan tu okay, gg u tak berubah warna, xpe teruskan pakai. tapi hati2 sket bila menggigit ye sbb tampalan tu tak sekuat gg asal. biasanya , saya sarankan pd patient sy, lepas tampalan, kalau rasa nak gigit buah2 yg keras, atau daging, sila guna gg taring. untuk keselamatan sj la. yg lembut2, boleh gigit guna gg depan ;)

    ReplyDelete
  6. sarah naiema: kalau tak nak cabut, mmg kena buat rawatan saraf, sekiranya masih sesuai. yup, saraf tu dibersih betul2 tau. disterile lagi. guna ubat. akan dimonitor berkali2, barulah crown dibuat lepas dentist puas hati. crown biasanya menutupi seleruh gigi tu sampai ke leher gusinya. kalaushort nt funny la. biasanya, dentist akan buat gingival cord, atau surutkan sebentar gusinya, sket saja, supaya crown tu duduk about 1-2mm di bawah gusi so it look lebih natural. gigi crown biasanya dibuat dr porselain. mmg nampak ori, and tak lekat dek karang gigi ;)

    ReplyDelete
  7. agaknya berape ek kos kalu pki braces dokter?

    ReplyDelete
  8. msoien: bergantung keparahan.dalam 3-10k. biasanya belum termasuk cabut and tampalan jika perlu. FYI, before pakai braces, gg kita must in good cond. tak boleh ada lubang, or karang gigi. lama nak pakai pon bergantung keparahan. biasa 2-5 tahun

    ReplyDelete
  9. aduh tgok gmbr skru dlm gusii..mak aihh ngilu rasanyaaa...Gusi +gigi+besi =x sakit keeee...aaauuoch!

    p/s: dah lama x lawat blog zatil ni

    ReplyDelete
  10. x rasa pape lah. bukan dlm gusi biasa2. dalam tulang besi ni duduk.

    ReplyDelete
  11. Dr Zatiel,
    Terima kasih sebab buat satu entri khas pasal ni. Sayalah yang tanya kat FB hari tu. Kat FB guna nama betul kat blog guna nickname je. HEHE. Apa-apa pun thanks yer. :)

    ReplyDelete
  12. Salam zatiel..nomy ni..wow seronok baca entri zatiel..btw nk tnya since gg nomy prnh chipped off(kes excident dgn abg kapal kite la :-)..)
    So yg serpihnye gg atas depan.pastu dentist tu just tampal.tampalan tu mmg tahan smpai skrg (almost 4 years) tp kira2 2 thn lps smpai skrg belakang gigi yg ditampal tu (dekat lelangit) sometimes naik gelembung walaupon xbrapa sakit tp x selesa.lps tu dkt pangkal tampalan tu pernah serpih sedikit then hujung tampalan tu mcm terhakis so jd pendek xsama paras dgn gg sebelah..so need your opinion,apa yg prlu nomy lakukan..thx :-)

    ReplyDelete
  13. hi nomy. lamanya tak dgr citer. pegi ke mana? sy rasa, nomy ni kna buat rawatan saraf dah. gelembung tu mungkin tanda dh kena jangkitan kuman dah gg tu. then, after buat rawatan saraf, tuk hasil yg lebih cantik, buat crown terus. tak yah tampal biasa. mahal skali je pastu puas hati insya Allah..^^

    ReplyDelete
  14. Owh..biase klu klinik swasta brape ye cost utk buat crowning?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nomy, rm 3000 di klinik kerajaan (harga tahun 2010), dan 6000 ke atas sebatang di klinik swasta. mungkin ada yang lebih murah. kena rajin cari dan bandingkan harga. tp sekitar tu jela. harga tak lari jauh

      Delete
  15. As salam doctor!...saya nak tanye ni..baru2 ni gigi depan saya baru je patah...patahnya dalam sampai ke gusi...sblum ni saya ade buat rawatan akar n ade masuk besi dlm gigi ni ...so kalo buat implan rase2 kos die tinggi x and macam sakit je nak masukkan skru tu...hehehe...thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. b4 buat implant, gigi yang masih tertinggal kat dalam, mesti cabut semua. Dr akan x-ray untuk pastikan jumlah tulang cukup bnyk dan kuat menampung pemasangan implan. jika kurang, penambahan tulang (bone graft ) akan di lakukan. jika ok, rawatan akan dimulakan. kos rm3000 (pada tahun 2010) di klinik kerajaan, dan 6000 ke atas di klinik swasta. macam biasa, pesakit akan di bius dl, jd x rasa sakit.

      Delete
  16. salam doktor..bru2 ni gigi depan sy pecah or patah sedikit tp ia ketara & ia juga ada brwarna kehitaman di dalam..sy ingin tau apa rawatan yg patut yg sy ptut buat ttp sy mau ia secepat mungkin sbb perkara ni memalukan sy..terima kasih doktor

    ReplyDelete
  17. salam kalau buat crown kt klinik kerajaan da beza harga x untuk orang y guna GL

    ReplyDelete
  18. SSalam, nak tanya, jika pakai gigi palsu di bahagian depan, possible tak untuk pakai braces?

    ReplyDelete
  19. salam..nak tanya proses untuk bridge menyakitkan ke?berapa jam ye selalunya?

    ReplyDelete
  20. salam doktor..
    sy nk tye... semalam sy jth mtr... alhamdulillah selamat..tp satu je la ni... gigi patah... gigi atas..gg no 2 dari tgh... patah hbs...x taw gigi tu kt mane.. tp tgl seperhan je...bengkak la jgk gigi depan nie....

    saya nk tye pendapat doktor...ap sy nk bt slepas surut bengkak gusi ini hlg... sy malu nk bdepan ngn org...hlg keyakinan... tolong saya doktor..

    ReplyDelete
  21. Salam, doktor..

    Nk tnye.. gigi saya ok dan t'atur. Tapi yg m'jadi mslh ialah gigi kat depan tu akar mati. so, i need to wear crown tooth. Tapi dlm mse yg sme, sesuai ke doktor kalau gigi yg akar mati tu dicbut trus dan pakai braces untuk rapatkn gigi blik. saya harap doktor boleh jwb.. Takut la crown tu kekal dan mudah t'cabut..;)

    ReplyDelete
  22. salam..saya nak pkai braces. tapi untuk gigi bahagian atas sahaja boleh kan doktor.. dan kalau satu gigi saya tu rosak akarnya adakah saya kena buat rawatan akar dulu sebelum memakai braces..

    ReplyDelete
  23. Personal opinion is generally exhibited in various
    types of editorial writings. The advert designs can range from being simple text affairs that are very basic, which also tend to be
    less expensive, to the more expensive, fully graphic designed adverts with photo quality images that can take up a whole page of the newspaper.

    He quickly became a well known activist for
    Islamic revivalism calling for the ouster of pro-western governments using violent means
    if necessary. That’s why, while drafting ads for newspapers selling or buying a property,
    make your USP as your headline. Just save your old newspapers, or get some from friends and neighbors and start packing.


    my web page :: click here

    ReplyDelete
  24. Use oils that can help keep your hair soft and manageable.

    - If your hair feels rough, condition it right away. Read this article, and it will show you any steps and tips to block websites in Windows 8′s Hosts File.
    When choosing a treatment for your own hair,
    pick something organically grown or natural as opposed to something fabricated.
    Exactly what the oil does is clean and exfoliate your hair
    follicles, help make your bloodstream circulate better all around your head and
    in return boosts the process involving hair growth and acts as being a supercharger for making
    your hair get bigger.

    Also visit my webpage - how to make hair grow faster

    ReplyDelete
  25. To make things easier and help you make savings, various newspaper
    services have invented the scheme of Newspaper subscription deals.

    He spoke slightingly but without bitterness of everything he had written, and I knew his new book must be very good for him
    to speak, without bitterness, of the faults of the past books.
    He quickly became a well known activist for Islamic revivalism
    calling for the ouster of pro-western governments using violent means if necessary.
    That’s why, while drafting ads for newspapers selling
    or buying a property, make your USP as your headline.
    This is why various newspapers are now helping to find unclaimed property owners by listing their names.


    Also visit my weblog :: click here

    ReplyDelete
  26. salam..
    situasi saya..gigi depan patah separuh tp sikit je.. saya buat tampal gigi palsu je kat klinik swasta..hampir 4 tahun gigi saya tu bertahan dgn jayanya..lpas tu rasa gusi nie mcm bengkak.rupa2nya gusi saya bernanah..
    doktor kata tekanan gigi palsu tu buat gusi saya bernanah..doktor tebuk gigi asal saya dan keluarkan nanah..TANPA BIUS..sakit dia sampai terangkat kaki..gigi palsu yg ditampal masih kukuh sampai sekarang..dan bekas ditebuk masih berlubang..sepatutnya kena buat rawatan akar lpas ditebuk..tapi disebabkan trauma..saya biarkan aja..dan sekarang sakit lagiii..gigi pun bertukar warna..gigi palsu cantik je..gigi asal tu dah kekuningan dr gg biasa..:( buntu.. saya kena buat rawatan akar atau crown sebenarnya nie??

    ReplyDelete
  27. berapa harga utk bridge gigi doctor?? gigi depan :)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaiku dr...saya ada pertanyaan...masa saya form 1 gigi kapak saya serpih separuh, pastu doktor datang check n tampal...tapi masa form 2 tampalan itu tercabut dan doktor pon menampal semula dan kekal hingga sekarang hampir 6 tahun...soalan saya jika tampalan itu tercabut lagi, adakah saya masih boleh menampal gigi kapak saya yang serpih ini??dan berapa harga tampalan yang saya dah buat ni sebenarnya??sebab sebelum ni buat kat sek. free jer....hehe mohon dr bantu jawab...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon ada masalah yang sama.. Satu lagi soalan, possible x kalau nak pakai braces?

      Delete
  29. salam ..sy nak tanya,,adik sy lately nie dia mandi sungai n secara x sengaja 2 batang gigi patah separuh..so sy nak tanya bagaimana rawatannya dan harga kos yg dianggarkan..

    ReplyDelete
  30. Salam. Saya nak tanya dr. Gigi dpn sya dulu kene tampal separuh sbb terhentak dinding. Tapi lepastu gigi tampal tu jadi warna kuning kekal sampai skrg. Apa yg sepatutnya sya buat untuk samakn warna gigi tampal dgn gigi betul dr??? Tq

    ReplyDelete
  31. AsSalam Dr.
    Akak nk tnya...b4 this akak pakai gigi palsu 4btg bhagian depan. So skang dh btahun tak brganti (berbelas thn kot?)
    Soalan akak..gigi palsu tu pon dh retak menanti belah.. Tetiba teingat kalu nk buat crowning ke apa ke? (xtau istilahnye sbb kita org lama - bole ke?) tp yg tak perlu pakai gigi palsu le.. Berapa ye costnye?

    *terima kasih in advance

    ReplyDelete
  32. Salam doktor, saya nak cabut sume gigi sy dan ingin buat gigi palsu, berapa lama proses untul cabut dan buat gigi palsu tersebut? Tq

    ReplyDelete
  33. salam doktor dulu masa sy darjah 3 saya ada patah gigi kapak kekal. pastu bila form 2 baru terpikir nk buat braces. masuk ni dh 8 bulan dh sy pakai braces. tpi doktor sy rase mcm pelik la sbb nnti apa hasilnya ye? mcm pelik sbb nnti bila dh habis rawatan nnti sy ada 1 je gigi kapak kat depan. mohon jelaskan tq.

    ReplyDelete
  34. macam mana nak tahu gigi tu hidup ke dah mati?

    ReplyDelete
  35. Salam, Dr saya ada masalah gusi dan dah cabut gigi 1 batang bulan mei 2013 dan 2 mgu lepas 2 minta la buat implan kan tapi saya dah ambil sampal acuan sampai 2 kali sekarang masih belum tanam gigi tapi gigi2 yang lain ikut dah goyang semua betul ker gusi masalah tidak boleh tanam gigi tapi kenapa Dr pakar hr itu ambil acauan 2 kali adakah itu salah effect masa ambil acauan sehingga gigi yang lain ikut goyang.......Skr Dr klinik gigi biasa ckp gigi I tgu nak cabut jer...........sedih kenapa Dr pakar x beritahu saya perkara ini.............betul jer x boleh tanam gigi lagi teringin I nak tanam memandangkan mahal sebatang RM3000 kwn kata RM1000 lbh jer

    ReplyDelete
  36. nak tanam gigi 1 batang berapa depan dan belakang, TQ Dr

    ReplyDelete
  37. Assalam dr. Sy mempunyai satu masalah. Gigi depan saya ( sebatang) rasa goyang sikit akibat terhantuk dgn kepala anak. Mmg rasa sedikit ngilu. Apakah ada rawatan untuk kekalkan gigi tersebut? Risau jgk hati takut kena cabut bila dah goyang teruk. Malu la......

    ReplyDelete
  38. salam...gigi saya dah tampal sebab rosak tapi dah patah...nak tampal balik rasanya tk boleh sebab rosaknya dah byk..apa cara terbaik yang sesuai untuk saya buat pada gigi saya ni...saya risau sebab saya akan jd pengantin tak llama lg...kalau gigi kena buang berapa masa kena tggu gigi baru ?

    ReplyDelete
  39. salam . saya nk tnya . mcm gigi dua dpn buat crown ,then mmg akn sama n xbtindih ? so gigi lain btindih n kalau pkai pndakap gigi ,gigi yg crown tu rosak x ? sbb ikat an ?

    ReplyDelete
  40. salam..sy nak tanye..
    gigi depan sy 4 batang tampal sbb rosak kalau sy nk pakai braces blh ke?

    ReplyDelete
  41. salam..sy nak tanye..
    gigi depan sy 4 batang tampal sbb rosak kalau sy nk pakai braces blh ke?

    ReplyDelete
  42. doctor gigi akan tumbuh sepenuhnya selama berapa hari??? adakh seminggu???

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum.dr,gigi depan sy pernah patah. dr di klinik bagitahu saraf gigi sy dah rosak & perlu dibuang. saraf gigi dpn sy dah dibuang dan ditampal. selepas 2 tahun tampalan gigi sy tercabut tetapi tiada apa2 rasa sakit.kini hampir 6 tahun sejak saraf gigi sy dibuang sy mula berasa sakit selepas makan. sy ingin buat crown tp risau gigi sakit selepas buat crown. minta nasihat dr.terima kasih.

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum doktor.....saya nak tanya gigi depan kekal saya blakang gigi tu retak dari bawah sampai atas menyebabkan gig depan saya nipis n tajam ,apa patut saya buat??

    ReplyDelete
  45. Salam..sy nk tya, gigi depan sebelah atas (2 btng) patah hmpir separuh..disebabkn accdnt..sy kurg confident bila bdepan dgn org rmai..ap rwtan yg perlu dlakukn dan berapa anggran kos?
    -Tq

    ReplyDelete
  46. Dr saya nk tanya gigi depan sy mmg bekas tampal dh lm..mlm ni patah tergigit tlg ayam..adakah masih boleh tampal semula atau mcm mn?

    ReplyDelete
  47. Kalau gigi depan patah separuh dah 5tahun biar kan macam tu je apa infection dia eh

    ReplyDelete
  48. Doktor Gigi saya ni patah sikit depan sebab exsiden klau buat rawatan kos dia brapa

    ReplyDelete
  49. Salam..sy nk tya, gigi depan sebelah atas (2 btng) patah hmpir separuh..disebabkn accdnt..sy kurg confident bila bdepan dgn org rmai..ap rwtan yg perlu dlakukn dan berapa anggran kos?

    ReplyDelete
  50. Salam..sy nk tya, gigi depan sebelah atas (2 btng) patah hmpir separuh..disebabkn accdnt..sy kurg confident bila bdepan dgn org rmai..ap rwtan yg perlu dlakukn dan berapa anggran kos?

    ReplyDelete
  51. salam doktor. kalau tampalan dekat gigi depan tu boleh bergerak ke? tq

    ReplyDelete
  52. salam doc,sy nak tanya kalau gigi kekal patah skit,gigi akan rasa sakit k?sebab ank sakit gigi sampai menangis.sy tgok gigi dia xde bengkak,tp gigi yg patah tu bergoyang sedikit,ap yg sy perlu buat?

    ReplyDelete
  53. salam doc,sy nak tanya kalau gigi kekal patah skit,gigi akan rasa sakit k?sebab ank sakit gigi sampai menangis.sy tgok gigi dia xde bengkak,tp gigi yg patah tu bergoyang sedikit,ap yg sy perlu buat?

    ReplyDelete
  54. salam doc,sy nak tanya kalau gigi kekal patah skit,gigi akan rasa sakit k?sebab ank sakit gigi sampai menangis.sy tgok gigi dia xde bengkak,tp gigi yg patah tu bergoyang sedikit,ap yg sy perlu buat?

    ReplyDelete
  55. salam doc,sy nak tanya kalau gigi kekal patah skit,gigi akan rasa sakit k?sebab ank sakit gigi sampai menangis.sy tgok gigi dia xde bengkak,tp gigi yg patah tu bergoyang sedikit,ap yg sy perlu buat?

    ReplyDelete
  56. salam doc,sy nak tanya kalau gigi kekal patah skit,gigi akan rasa sakit k?sebab ank sakit gigi sampai menangis.sy tgok gigi dia xde bengkak,tp gigi yg patah tu bergoyang sedikit,ap yg sy perlu buat?

    ReplyDelete
  57. Salam..doc,gigi kapak sudah 2 kali tampal ditempat yg sama,skrg taggal lagi,ape perlu sy buat?

    ReplyDelete
  58. Salam..doc,gigi kapak sudah 2 kali tampal ditempat yg sama,skrg taggal lagi,ape perlu sy buat?

    ReplyDelete
  59. Dr saya nk tnya la...gigi depan saya ni pecah separuh..boleh ke klau nak tampal

    ReplyDelete
  60. Dr saya nk tnya la...gigi depan saya ni pecah separuh..boleh ke klau nak tampal

    ReplyDelete
  61. Assalam doc. Sy nk tnye pasal gigi depan serpih pastu dah ditampung ni. Kalau pakai jelly braces ni takde masalah kan. Gigi yg serpih tu takkan patah kan. Tq

    ReplyDelete
  62. Assalam doc. Sy nk tnye pasal gigi depan serpih pastu dah ditampung ni. Kalau pakai jelly braces ni takde masalah kan. Gigi yg serpih tu takkan patah kan. Tq

    ReplyDelete
  63. Sala, docter. Saya ada masalah gigi depan atas patah menegak antara gigi sebelah ukuran dlm 1/4 lepastu ade lubang bahagian dlm gigi patah tu. Klau mcm ni boleh rawat tak docter? Menganggu lah time mkn nasi ade masuk. Kadang bau busuk lubang tu.

    ReplyDelete
  64. Salam. Doktor, sy ingin bertanya. Apakah punca tiba2 gigi yg elok tiba2 sompek sendiri tanpa mengunyah makanan atau apa2. Adakah sbb kurang kalsium atau masalah lain ye? Tambahan pula, sy sedang pregnant sekarang ni.

    ReplyDelete
  65. saya ada gigi kapak lah doktor..mcm mna nk buang ye doktor.dah rasa mcm segan sgt

    ReplyDelete
  66. Salam Doc,

    Saya nak tanya. Masa 2007 dulu saya pernah jatuh and gigi tu patah separuh. Jadi Dentis ni tampal gigi saya jadi nampak macam gigi betul. Tapi lepas 10 tahun ni di bahagian atas antara bibir dan hidung d kawasan urat gigi ni saya rasa ada ketulan bengkak dn kalau saya tekan rasa sakit. Kenapa jadi macam ni ya doct. Dan sekarang bila saya tengok kat cermin nampak hidung saya senget sebelah akibat bengkak tu. Apa perlu saya buat ya doct.

    Thank you doc.

    ReplyDelete
  67. salam dr..nak tanye..kalau gigi geraham berlubang..apa yang selalu dr saran kan? saya ada buat pemeriksaan gigi dan gigi geraham saya berlubang. mereka ada tampal sementara pada gigi saya dan selepas itu gigi saya semakin sakit..apakah sebabnya? mengikut arahan mereka selepas seminggu jumpa semula untuk tampalan kekal..

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA