be friend of mine..

Friday, July 15, 2011

i lost 8kilograms in 2weeks

salam.
tengah malam ni bukanlah waktu untuk membangga diri.

tapi nak kongsi pengalaman, dan bantuan sekiranya yang memerlukan.

sebenarnya, kita perlu hilang 0.5kg sehari. yang idealnya. tapi saya terlajak sket.

dulu masa pas SPM, saya agak naik berat sebab nak exam kan, makan study makan study. pas SPM baru sedar! huhu sedeynya.

tapi takpe, time tu saya masih muda. sekarang pon muda lagi haha. imu tu 18 tahun, so metaboisme tinggi lagi. time tu, saya hadkan makan nasik. lauk pon ikan panggang cicah kicap lada. dan tomato. hasilnya saya hilang 6kilo dalam 2 bulan. tak senam langsung.

tapi, baru2 ni. sebab nak bertunang. saya kena kuruskan lagi badan. mak saya dah bebel2 baju tak cantik kalu gemuk. huhuhu sedihnya. mak saya dah tempah baju, suruh tailor tu kecilkan 1inci dari setiap ukuran. dan mak suruh saya diet mulai hari tu juga supaya padan dengan baju time tunang nanti. itu cerita sebulan yang lalu.

tup2, ayah saya awalkan tarikh sebab ada hal penting. saya yang mula2 rilek2 enjoy2 je, jadi gabra. alamak! matila!

jadi, saya pon memilih sejenis produk. nak tau? boleh pm saya. hihi. dan kawal pemakanan. kawal cane sangat? saya kurangkan karbohidrat saja. yang lain saya makan dengan gembiranya. sate, chicken chop, sirloin steak, butter prawn, semua saya bedal. minum susu low fat hijau marigold hl tiap hari.

dan tiap petang, balik keje, saya gi jalan laju kat taman wajib 3round, buat senaman twist pinggang, dan B berikan saya dumbel untuk aktifkan otot lengan saya. saya tukar baju awal2 before balik keje.

dan bestnya, semua staff saya memberikan sokongan padu. diorang dah tak masak yang heavy2 kat klinik, selalu tanya perkembangan senaman saya, dan diorang sanggup ikut saya jalan jauh2 bila saya suruh driver pangking jauah2 hahaha.

akhirnya, dalam 2 minggu yang semput tu, saya hilang 8kg. B kata muka saya dah kempis, dan saya pon rasa jeans saya dah loose. sampai kadang2 bila jalan, rasa nak terlondeh.

saya suka tapi dah slowkan diet. tapi tak la makan gila2. berat saya masih macam tu. tak naik.

oye, saya dah stop ambil produk tu. nanti nak diet ganas2 lagi, saya ambil. dan sewaktu ambil produk tu, tiap ujung minggu saya lepaskan gian dengan makan fav food saya.

B pulak sekarang yang kena bebel dengan mak saya sebab perutnya dah kedepan sikit. yela hati bahagia nak buat cane kan? saya pon nak B kembali tough macam dulu. dulu, lengan , bahu, dan dada dia besar. saya tumbuk pun sedap. sekarang masih besar, tapi perutnya lebih dominan hahaha.

moral: tak pernah rasa program diet sebest macam ni sepanjang idup ni hahaha. nak try?

4 comments:

  1. satu lagi hamba MLM.. nak jual product lah tu terus terang je lah..

    ReplyDelete
  2. amboi sedapnya mulut kau cakap pengecut.kenapa kau tak letak je nama kau? nak aku track kau ke? kau dengki ke? utk pengetahuan kau, aku tak kedarah pon nak jual produk. gaji aku pon boleh bayar gaji kau kalau aku nak. aku boleh agak berapa gaji kau tu berdasarkan mentaliti kau yg murahan tu. dasar manusia low class.aka tak de otak. mesti kau ni kuli je kan? sebab ckp pon macam standart kuli je aku tgk. hahahaha

    ReplyDelete
  3. Aduhai....kesian pulak aku tgk "mamat/minah" ni. Low class mentality. Susah payah para saintis buat research tuk bagi satu product untuk benefit pada sume org, tp ko plak yang xnak maju. Dah la xnak maju, pastu hasut org plak supaya xnak maju. Ini lah orang melayu yang betul2 melayu. sorry to say la, dump. aku ada satu cerita la pasal sorang tokey cina yang jual ketam. Dia setaip hari akan jual dua bakul ketam. Satu bakul dia tutup dan satu bakul lagi dia x tutup. Bila orang datang nak beli, orang tu pun tanya apa beza ketam yang dalam bakul tertutup dengan x tertutup tu. Then tokey tu jawab,bakul x tutup ni "ketam melayu", klu kawan dia nak panjat keluar ketam2 lain semua kasi tarik dia jatuh balik dalam itu bakul. So, x payah tutup pun x lari punye ini ketam. Tapi klu ketam dlm bakul tertutup ni, ini "ketam cina", klu kawan dia nak panjat keluar ketam2 lain semua kasi tolak naik atas biar dia lepas lari. So, mesti kena tutup, klu x mesti semua ketam2 cina tu lari. MORALNYA; ORANG MELAYU XKAN DUDUK SENANG KLU TGK BANGSA DIA NAK BERJAYA, DIA AKAN CARI JALAN UNTUK JATUHKAN BANGSA DIA. ORANG CINA PLAK AKAN BAGI SOKONGAN 200% PADA BANGSA DIA YANG BERUSAHA UNTUK MAJU. Fikirkanlah wahai manusia2 yang berhati dengki dan hasad. Sesungguhnye burung2 dilangit dan ikan2 dilautan melaknat orang2 yang penuh dengan hasad dan dengki.

    ReplyDelete
  4. biaselah tu, orang anonymous ( pengecut takut nak bagi nama sndr haha) ni, nobody and have nothing. loser. senang cerita, bodoh! hahaha. well, good story. and to anonymous pengecut, get lost. kau tu siapa? well, ada aku kesah siapa kau and kau nak kata apa pon? org bodoh mcm kau, biarkan jela. tak de benefit pon. cuma aku nak pesah 1 je kat kau, tak payah nak kacau orang. baiki diri kau tu sndr. cakap cam bagus, tapi hakikatnya, kau mmg tak bagus pon. adios amigos, sila berambus dari blog aku. babai

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA