be friend of mine..

Saturday, July 16, 2011

info: atasi bau mulut di bulan puasa

salam.

tak lama lagi nak puasa dah. hore2 lama dah tak puasa lama2 rasanya.
tak taulah larat tak drive. ni first time puasa semenjak keje kat tempat baru ni. hohoho.

orait, salah satu yang kurang disenangi, mestilah bau mulut masa puasa kan?

tapi jangan risau, mulut orang berpuasa akan berbau seharum kasturi di syurga nanti.

ada gak ke yang kata, ala tu kat syurga, orang cakap pasal kat dunia sekarang ni. yelah yelah. faham. ramai di kalangan kita ni, kerjanya banyak bertemu orang, berkomunikasi dengan pelbagai lapisan masyarakat, dan kerja yang sentiasa mesti penampilan kemas dan menyenangkan.
tak kesahla pada manusia yang tak de keje pastu kejanya stalk blog orang and mengata orang sesuka hati kan? maklumlah low class punya orang~

okay, mula2, masa pas sahur make sure mulut tu dibersihkan. gosok gigi. pakai ubat kumur. macam2 dah ada kat pasaran ni. nak lagi best and nak dengar rekemen dari doktor sendiri, silalah ke klinik pergigian berdekatan korang.

next, sila check gigi, kot2 ada yang berlubang, yang menyumbang kepada bau mulut, atau ada karang gigi. kalau rasa kompius kot2 batal puasa, sila pergi malam, pas terawih. kalau ada masalah, selesaikan terus!

then, selalula berkumur2. dengan ubat kumur yang dah di dilute pon ok je.

floss celah2 gigi. atau gunakan interdental toothbrush.

masa gosok gigi, jangan lupa gosok lidah, pipi, gosok semua yang ada dalam mulut! bukan gigi saja.

kawal pemakanan yang menyebabkan bau. elakkan.

check kalau korang ada resdung atau diabetes. dan jumpalah doktor perubatan segera.

tu je dulu sikit info. kalau ada masa saya tambah lagi.

moral: sebelum lupa, tips di atas tak sesuai untuk manusia yang mulut longkang, yang suka mengata orang, yang pendengki. yang sesuai untuk golongan camtu adalah ceramah2 agama, supaya insaf diri,sedar diri,tau dosa pahala mengata orang. dan ceramah motivasi, untuk meningkat nilai mentalitinya, pemikirannya, dan kecerdasan otaknya. supaya tak pegun dan dungu.

sekian! ;)

1 comment:

  1. heehe...yang MULUT LONGKANG xleh cuci pakai scaler syg. Dia kena korek pakai Buldozer...Harap2 dia paham....hahaha

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA