be friend of mine..

Sunday, July 3, 2011

info: budak kecik nak tampal gigi boleh ke??

salam.

hi, malam ni rajin buat 2 entry. hih hih. ini entry ni terlintas sebab ramai kaum ibu yang tanya soklan ni pada i.

ok, budak kecik boleh tampal gigi. pe salahnya?

tapi, mestilah si kecil kita tu pandai meludah dah.

tak pasal2 kenyang minum air buat tampal gigi. dan budak kecik sangat, kita ta paai alat yang bunyinya menakutkan tu...yang kalu orang2 dewasa dengar pon boleh terkucil.

kita bersihkan cavity or gigi berlubang tu secara manual. alatnya? rahsia... hahaha.

nak tau sila ke dental clinic ya!

then, kita tampal dulu lubang ecik pada gigi yang cute tu dengan glass ionomer cement yang kaler pink or keorenan tu. budak2 mesti suke!

tak pon, tampal sementara saja, dengan dressing.

kalu anak kita tak de lubang? tapi mak dia risau sangat gigi anak dia berlubang. alasannya, anak malas gosok gigi, mak dah gosok tapi taknak, macam2 alasanla..tak de pulak yang bagi alasan mak malas gosok gigi anak?? tertunggu2 jugak ni kalu ada yang nak ngaku hehehe.

selalu saya cakap, malam2 gosok sama2 dengan mak sebelum tido ye~ cakapkat budak tu, supaya mak dia paham2 bahawa parent mesti tunjuk contoh yang baik.

ok, kalu tak de lubang pon, kita boleh sapu dengan topical fluoride, yang boleh disapu setiap 3 bulan je. dentist akan sapu bahan ni, biar kejap. baru boleh makan minum bla bla bla

jadi, jangan risau. bawa je anak jumpa dentist. sekurang2nya sebagai pengenalan awal untuk anak2.

moral: kalau lepas bersalin, tetiba didapati gigi anak dah tumbuh sebatang. camana mak ayah nak buat? sape nak jawab? sila angkat tangan dan post kat bawah. sekian ^^

4 comments:

  1. aik..penah ke baby bary lahir ada sebatang gigi...oh..buat lawak ye..saya tak pernah dengarlah,kalau ada saya cadangkan gosokkan je gigi dia sekali..

    ReplyDelete
  2. ihh apa pulak lawaknya. mmg ada dan mmg betul.kalau gigi dia mengganggu nak menyusu, nak buat camane?

    ReplyDelete
  3. auwww..sakit mak die nant nk mnyusu..hiii..mestila kne cabut dr zatiel..kalau tak, tkut baby tertelan plak..hiii

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA