be friend of mine..

Saturday, August 6, 2011

info: saya puasa, boleh ke nak buat rawatan pergigian?

salam!

dah 6 hari kita puasa..sekejapnye..pejam celik pejam celik...dah dengar ade lagu raya kat tv...awalnye bang!

lagi sadis, hari puasa ke 2, dah ada kedai kasut pasang lagu raye. sah nak kena makan kasut ni. tak nyempat2.

ok back to topic, ni lah soklan femes di bulan puasa.

dan untuk pengetahuan, statistik kehadiran pesakit gigi ke klinik pergigian kerajaan- turun agak mendadak di bulan puasa. alasannya, takut batal puasa. tapi ada juga yang datang,biasanya yang sakit sangat2 dah.

dan banyak blog saya tengok memaparkan masalah ni..cam ne eh.

okay, tak batal. kalau tak sengaja tertelan, dengan syarat, pesakit tu tahu hukumnya tak batal puasa kalau buat rawatan pergigian- ni menurut seorang ustaz dari sebuah sekolah agama di terengganu.

tetapi, di sini saya link kan jawapan dari pihak Islamgrid.

hukumnya makruh. wallahualam~


yang menjadi permasalahannya, ramai yang sengaja bukak puasa, sebab lepas buat rawatan pergigian, dan buat macam2 perkara sangap, dengan beralasan dan menyalahkan rawatan pergigian.



source from google
"pakai gigi palsu cam makcik ni hah sonang"- menurut seorang makcik yang bangga dengan gigi palsunya.
moral: pergilah buat rawatan malam2 kay hihihi. pas terawih banyak klinik bukak.

6 comments:

  1. Salam Ramadhan,

    Thanks for the share. My family baru je berbincang pasal hal ni since nak bawak adik pakai braces... ;)

    ReplyDelete
  2. Kalo pkai denture plak camne? Makruh jgk ek?

    Klinik mane yg bukak lpas trawih ek?

    ReplyDelete
  3. dr M
    denture sy rasa tak lah. may be yang lebih tau boleh jawab. klinik swasta kat terengganu banyak bukak. u duk kat mana?

    ReplyDelete
  4. I duk area KT...blh namakan klinik swasta yg buka lpas trawih tu? Hehe

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA