be friend of mine..

Friday, August 19, 2011

resepi: daging masak merah simple




salam.

menu buka puasa ? malas dah nak fikir? atau dah boring sangat pergi bazar ramadan? menyebabkan sesetengah orang dunno dah buka pose makan apa.

ni bagi budak2 bujang,yang kesuntukan waktu la.

menu ni sesuai juga untuk sahur. and for me, i suka menu ni untuk sahur.

jom i share cara buat daging masak merah yang simple, dan yummy!

i selalu buat dulu, masa study. yela dulu tak de banyak masa..hihihi dan tak terrer sangat macam sekarang. sekarang terer ke? hahaha. tolong la kay kalu mak aku baca belog ni mau kena kutuk.

baru masak, tak hias lagi..
bahan2:
  • daging setengah kilo - i ske batang pinang, sedap
  • bawang merah 5 biji, bawang putih 2 ulas, bawang bombay 1 biji- blend
  • cili kering 5 biji, rendam air panas- blend skali
  • daun limau purut 1 helai
  • air asam jawa sket
  • asam gelugor 1 keping
  • perasa
cara2:

  1. panaskan minyak, tumis bahan blend semua sampai pecah minyak
  2. masukkan daging, kacau2, sampai masak, kecilkan api, masukkan asam gelugor 1 keping
  3. dah masak, masukkan air asam jawa, daun limau purut dicarik2
  4. biar kering sket, masukkan perasa. garam, kicap sesudu, pati ayam sesudu, belacan sket, dan hirisan bawang besar bulat2.
  5. kacau, hidang.
siap. makan dengan nasik panas2 sedap. tak pon makan dengan lemang, ketupat palas pon yummeh!

moral: simple saja kan..nak sedap lagi, boleh la guna mak nye resepi. well, u knoww....

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA