be friend of mine..

Monday, August 1, 2011

resepi: spaghetti prawn aglio olio


salam...

okay. saya ni suka sangat makan spaghetti prawn olio kat pizza hut. boleh kata selang sehari. jadi, dikesempatan itu, saya mengambil peluang mencuri idea, mencipta sendiri resepi tu dengan bantuan youtube. terime kaseh incik youtube.

ni pas percubaan kali ke3, baru la rasanya sudah 99% menghampiri rase di pizza hut tu. apa lagi yang kurang nehhh? hahahaha. suasana kot?


BAHAN2:

  1. Spaghetti- saya guna sanremo.ikut suke ah yg mana bekenan di ati
  2. udang yang saiz besar2 sket- buang semua kulit, kaki, kuku, kepala,tinggal body je eh.-sila belah belakangnya, buang ususnya - kulitnya dicuci. danrebus buat stock udang
  3. cendawan shitake-direbus dengan air rebusan kulit udang, dan sila perah kuat2
  4. 1 labu bawang putih- cincang, bagi 2, separuh campur dgn tepung jagung dan garam.sparuh lg goreng biasa
  5. cili kering- potong besar, basuh kejap. kalau tak nak, guna capsicum tapi tak pedas la. kalu guna capsicum, sila taburkan cili flakes untuk membangkitkan bau dan rasa


CARA2:

  1. panaskan olive oil 1sudu+corn oil 1sudu. biar panas gile, then goreng udang dalam beberapa saat je. dah melengkung, terus angkat jangan lengah2 lg
  2. goreng juga sekejap cili kering. dan shitake.
  3. oye sambil tu jangan lupa rebus spaghetti, dalam stock udang, tambah garam sket, corn oil sket
  4. dah goreng2 tadi, sila panaskan 1 senduk olive oil + 1 senduk corn oil dengan api yang sangat perlahan. terus masukkan sedikit garlic.
  5. bila garlic agak start nak masak, masukkan garlic yang dah campur tepung jagung tadi,goreng2
  6. bila dah start berketul2 perang2, masukkan shitake, udang, spaghetti, cili kering tadi, gaul2.
  7. rasa dulu if kurang masin, tambahle garam.
  8. siap! ingat kalau pakai capsicum, pas masak ni tabur chili flakes. ade jual kat kedai.
  9. nak sedap agi, sila beli garlic granule dan tabur. jangan lupa tabur bawang putih goreng tadi.
  10. makan panas2

sekian, mekasih

moral: dah cuba, sila la bagitau feedbacknye ya!


4 comments:

  1. akak, sy boleh aje pos. takut sampai kak akak, jadi spageti ulat olio lak hahaha

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, terima kasih pada akak yg bagi resepi ni. Semalam posa 11 Muharram rasa nak satu kelainan bukak posa, asyik nasi jer slalu naik bosan la pulak. Pastu teringat la pasal spagheti aglio sebab dah beli udang galah kecik. Godek2 internet, dalam banyak2 site saya berkenan ngan gambar dalam site akak. So, dengan hati berbunga saya cuba penuhi segala bahan yg perlu. Memang menakjubkan! For the first time masak memang sedap resepi ni. Masak setengah bungkus kejap jer licin..dan lepas ni akan cuba lagi dan lagi. Cuma saya improvise sikit letak bawang dadu nak bagi dia bersalut sikit. Anyway, two-thumbs up!

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA