be friend of mine..

Saturday, September 3, 2011

info: saya dah cuci gigi, kenapa masih kuning jugak ni?


salam.

belum terlambat rasanya saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan kepada semua readers tegar dan silent readers blog saya yang hidup segan mati tak mahu ni.

di kesempatan ni, saya ucapkan terima kasih sebab sudi melawat blog saya walaupun ada yang tak suka. dan saya sendiri tak sangka, walaupun followers blog sy ni tak ramai, tapi hits pengunjung boleh tahan banyak juga. terkejut saya tengok nuffnangs saya tadi. terima kasih banyak2..

well, hari ni saya share satu soalan dari patient saya beberapa hari before hari raya. al maklumlah, nak raya ni, ramai yang nak bergigi baru lah, berwarna gigi baru lah..macam2..

okay, bagi sesetengah yang dah tau, janganlah cakap " apa punya bodoh soklan dia ni?" memanglah...mencuci atau scalling gigi ni TIDAK akan memutihkan gigi..

jadi, perlu saya ingatkan, mencuci gigi atau scalling ni adalah untuk menghilangkan 'brickwalls' korang kat leher2 gigi, menghilangkan stain rokok, dan juga apa2 stain yang wujud di perbatasan tampalan dan gigi original korang.

korang TAK BOLEH DAN JANGAN BERHARAP gigi korang yang berwarna kuning akan jadi putih, atau white spot kat gigi korang akan hilang.

jangan risau. gigi kuning boleh diputihkan dengan rawatan bleaching. tapi ada t&c nya lah ya..

yelah..warna gigi ni mengikut kesesuaian warna kulit. tak semua putih itu cantik. but gigi tak sesuailah pulak guna 'black is beauty'.

source from google

err err dan white spot atau tompok2 putih kat gigi, boleh dihilangkan dengan cara lain, bergantung apakah puncanya. ok?

yang penting, sila datang jumpa dentist sebab dentist ni tak boleh main cakap je rawatan yang sesuai tuk korang tanpa melihat gigi korang tu.

dan info2 yang saya bagi ni, sebagai guide serba sedikit, supaya korang tak de la kosong sangat before pergi jumpa dentist.

sebab, kalau semua nak tau..dentist suka patient yang bijak yang buat homework..bukan buat2 bijak ye..

bubbye..lov y'oll

moral: maaf zahir dan batin~!

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA