be friend of mine..

Saturday, October 1, 2011

resepi: ayam madu jintan

my ayam madu ^^
salam.
my parent hari ni baru balik dari Kuching, Sarawak. pergi jalan2.
jadi my sis and i pergi la pasar tadi, yela nak masak tuk adik 2 orang lagi tu..

jadi, terkeluar idea spontan nak buat ayam madu jintan

inila ayam madu homemade. tak sama sangat cam pasar malam jual. lagi sedap kot dan dijamin bersih dan halal theeheehee..

cara buatnya senang aje...

bahan2:
  1. chicken wing 5 ketul termasuk drummet la
  2. ketumbar 1 sudu, jintan manis 1 sudu- sangai
  3. bawang merah 1 ulas, bawang putih 1 ulas, halia 1cm
  4. cili boh 1 sudu
  5. chilli powder 2 sudu
  6. blackpepper 1 sudu
  7. kicap manis 2 sudu
  8. madu 5 sudu
  9. gula 1 sudu
  10. garam secubit, serbuk perasa ayam sedikit
  11. belacan 1cm
  12. cuka 1 sudu
  13. minyak jagung 2 sudu
          *semua sudu adala sudu kecik ye

cara buat:
  1. tumbuk ketumbar, jintan manis, kasi hancur then tumbuk sekali bawang2 dan halia sampai lumat
  2. dalam bekas asing, masuk ayam yang dah tos kering2 dan masukkan kesemua bahan kecuali gula tu
  3. susun dalam dulang pembakar, dan tabur gula halus tadi sket2 nak bagi bertambah shiny and karamel
  4. bakar dalam oven sampai masak. tadi lupa dah set masa and suhu pon tak perasan wakakakaka.
  5. kalau nak panggang atas bara api, gula tu masuk terus la tadi.
  6. siap! 
nak makan cam tu je boleh, makan ngan lemang boleh, dengan nasik boleh, nasik goreng, mi goreng macam2 boleh. budak2 suka...

p/s: bole modified ikut cita rasa sendiri ;)

6 comments:

  1. nmpk sedap..boleh try ni..tq share..
    ..hoho,gua laki suka msk

    ReplyDelete
  2. saya pun suka!

    mudah aje kan? try la nanti....

    =)

    ReplyDelete
  3. @dr fadzli; k
    bagusla laki camni. share la klu ada resepi sedap n senang dibuat ye
    @ixora; ha ah senang sgt ni. sekejap plk tu

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA