be friend of mine..

Friday, October 28, 2011

resepi: gulai lemak telur itik

salam

apa khabar korang semua? mesti happy lah kan selalu dah boleh blogwalking ni kan kan..

lately ni memang super busy, ada banyak patient menanti sebab last week banyak kursus, plus menggantikan boss pergi situ sini.

semua kerja memang stress, yang penting kita kena bijak manage dan jangan terima membuta tuli or membodohkan diri. buat yang kita mampu jangan overload. terus terang kalau ada halangan. baru kerja rasa gembira even letih. kerja, memang la letih. tak letih tak namanya kerja kan.

weekend, korang leh try masakan ni. best. telur itik ni memang ramai yang suka sebab putih telurnya lebih banyak.

saya masak last week, sempat pulak snap gambarnye hihihi

okay jom buat!

bahan-bahannya :
  1. 5biji telur itik
  2. bawang merah 2 ulas, garlic 1 ulas, kunyit 1cm la agak2, cili burung 10 biji, 1susu besar ketumbar- semua ditumbuk jangan lumat sangat
  3. daun kunyit 1 helai
  4. santan sederhana pekat 3 cawan
cara2nya senang aja.

  1. panaskan santan, masukkan semua bahan tumbuk,dan kacau selalu di atas api yang kecik sedang.
  2. bila dah nampak mendidih, teruskan kacau, masukkan garam dan perasa, kacau terus jangan bagi pecah santan
  3. masukkan telur sebiji demi sebiji, biar mengeras sket , kacau pelan2
  4. dan masak, masukkan daun kunit dan mayang or yang di carik2
  5. siap! 
^^
makan dengan ikan tenggiri goreng and bawang putih jeruk sudah cukup ;)
selamat makan!

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA