be friend of mine..

Friday, November 4, 2011

1 sebab mudah perempuan tidak mahu dimadukan..

salam.


haisy ni bukan entry menolak poligami owkey.. seperti kita maklum, ramai perempuan ,biasanya isteri2 pertama ni akan rasa life diorang dah sampai the end, rasa macam ada batu berat menghempap kepala bila dengar suami diorang mintak atau dah berkawen dua....

ha... biasa yang susah nak terima ni adalah isteri asal. bukan bakal isteri baru.

picture source from google

poligami ni kita tak boleh tolak. id di'lulus'kan oleh Allah. dengan pelbagai hikmah dan maksud tersirat yang mungkin tidak terjangkau dek akal kita.

tapi sini saya nak share satu je analogi...kenapa perempuan ni tak suka di madukan. analogi ni saya dapat dari sebuah majalah yang saya dah lupa majalah mana..

" ia sebenarnya.. ibarat si A mempunyai sebuah barang yang sangat berharga. barang itu dijaga dengan penuh kasih sayang dan rapi. si B pula, datang kemudian, melihat barang si A, dan mahu memilikinya. tanya pada diri kita... si B tentu tidak kisah berkongsi barang si A. kerana baginya, baik berkongsi dari tidak ada terus. tapi berlainan dengan si A. kenapa dia harus berkongsi barang kesayangannya?sedangkan dulu dia memilikinya seorang..."

tulah analoginya..barang tu dianalogikan suami dia la..bukan samakan laki ngan barang. kalu ada yang tak faham jugak, memang sah tak faham bahasa..hahha

kalau saya? sekarang ni tak de suami lagi. tapi ada tunang la..kalau dia nak kawen lagi? saya rasa saya bagi kot hahahaha.. tengok keadaanlah. kalau pempuan tu better than me lah. kalu nan ado je..ermm bek tak payah. orang ni kalu nak yang baru, kena amek yang upgred. pe ke hal nak lowgred nye.

well, jodoh di tangan tuhan. janganlah kita terlalu memikirkan owkey kakak2 adik2 makcik2 sekalian? kalau Allah kata 'jadi', maka jadilah ia. siapa kita nak halang? kita cuma hamba-Nya. hamba tau tak? hamba.

walaubagai mana sekalipon, sekiranya ada antara kita termenjadi isteri ke2 dan seterusnya..adalah baik kita menghormati..dan sangat menyayangi isteri pertama suami kamu tu.. jangan sakitkan hatinya atau lebih teruk lagi, siap hasut suami jangan balik umah dia, kutuk di belakang dia... sebab tuhan tu maha adil... setiap perbuatan ada balasannya..

saya tahu ramai perempuan kecewa.. rasa sedih mengenangkan perangai suami.. tapi for what? kenapa kita mesti menangis? mesti takut? wajarke kita sedih, sedangkan orang yang sakitkan hati kita tu sedang enak bergumbira? wake up! dunia belum berakhir!

no more tears ^^

*entry ini kupersembahkan kepada temanku....semoga kau tidak bersedih lagi...

4 comments:

  1. perempuan mmg tak suka bermadu...:-)

    nak tumpang tanye boleh? awk keje kat klinik gigi kan? sy penah pakai braces..skg dah cabut..kena pakai container plak..sy nk tnye, container tu kena pakai sampai bila2 ke?

    ReplyDelete
  2. @Gaara:laki suka dimadukan ke?hihi
    pakai container? container ke retainer? retainer kot. container tuk letak retainer. retainer biasanya 2 tahun. sebab takut gg u tu kembali ke posisi asal yang dulu2 tu.

    ReplyDelete
  3. retainer ea?haha baru tau..tak tau ape benda alah ni...ok thanks

    ReplyDelete
  4. @gaara: len kali sebut btl2 dpn org tau. kot kena bantai gelak aje hihihihi. retainer mesti pakai ikut aturan. jgn culas. nt sia2 je pakai braces selama ni. owkey.

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA