be friend of mine..

Tuesday, November 15, 2011

cuci gigi untuk jadi lebih cerdik..

salam.

hari ni tenang sangat. kat luar hujan renyai2..tak pelah kete duk bawah garaj..tuan dia duk dalam bilik yang redup...dengan pemandangan yang mendamaikan, penuh kehijauan..dan sejuk...

jadi fikiran pon fresh and senang hati je nak share satu info kat readers semua..

cuba korang ingat2...bilakah kali terakhir korang melakukan rawatan pencucian gigi secara profesional di klinik gigi? atau nama glemernya 'scalling' gigi?


6 bulan yang lalu? atau rasanya masa sekolah dulu aje?
kalau macam tulah, korang semua dijemput ke klinik gigi, untuk mendapatkan rawatan scalling gigi ni. nak pergi ke gov, or private clinic, tepuk dada, tanya selera masing2...


kita kena buat rawatan ni, setiap 6 bulan sekurang2 nya..

ada banyak sebab. selain untuk kebersihan, dan untuk mencegah penyakit gusi, timbunan plak dan karang gigi sebenarnya boleh membahayakan nyawa korang.

sebenarnya, plak dan karang gigi dalam mulut kita adalah tuan rumah kepada bakteria. bakteria ni, dah tentulah boleh berjalan ke serata tubuh kita sesuka hati. dan boleh menyebabkan radang jantung. yang di sebut sebagai SBE. . .

ada juga kajian mendapati, gigi yang bersih, membuatkan daya ingatan dan kecerdasan otak kita ni bagus.

jadi, apa tunggu lagi...

4 comments:

  1. Dr. Zatiel,
    Rasa tak pernah buat lagi. Ingat nak gi buat gak la. Kalau kat private mahal tak?

    ReplyDelete
  2. kat private tak mahal sgt. dlm rm100++. bergantung banyak nya karang gigi, dan tempat. kalau KL or JB may be lebih mahal. sbb harga yang disaran MDA adalah rm300-400 kalau tak salah.

    ReplyDelete
  3. zatiel time scalling tu dibius tak? akak penah buat dulu tapi ngiluuuu amat.

    ReplyDelete
  4. time scalling biasanya tak payah bius pon. tp mmg sengal la sket2. kalau sengal sgt, kena bgtaw la Dr tu may be kena bius la sket.^^

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA