be friend of mine..

Saturday, November 5, 2011

kenapa jalan jem bila tiba musim raye?

salam.

mak aih..jalan sket punye jem. ini jem tak sedap punye. memenatkan. duk lepak dalam kete je. jap tengok orang dalam kete belah kanan, jap tengok belah kiri. diorang pon tengok jeling kita jugak. ulang lagi dan lagi sampai boring huergh!!

jadi hasil penelitian saya (hahaha wah kahkahakah!) selama beberapa hari ni, dapat saya simpulkan kepada DUA sebab KENAPA JALAN JEM BILA TIBA MUSIM PERAYAAN.

  1. kita tak contohi German dalam kemajuan atau kecerdikannya iaitu German Autobahn-apa ke benda pulak autobahn tu? korang boleh klik WIKIPEDIA ni kalu rase nak tau lebih lanjut. ala.. senang citer camni, autobahns ni contohnya, dia bagi jalan tu kepada 3 lane. tiap line tu, dah ditetapkan speednya. contoh kiri skali tuk siput2 dan kura2. line tengah tuk speed 80km/j, line kanan skali tuk speed lapan blas ratus km/j. ini contoh ya. then, diorang akan set dalam cruise control tu. jadi sape salah line, kemek la kete korang ... huhuhu..tapi nak buleh ikut tu semua. kena ada disiplin. jadi, disinilah kelemahan rakyat kita...

source from autobahn-online.de

2. sikap orang Malaysia. ini faktor ke2. bawak kete, jap kanan, kiri, kanan kiri. gile ke ape? pastu batang signal tu patah ke? main masuk aje. malangla..kalu dia wat camtu kat i. sebab kete i dah dilengkapkan dengan hon lori yang akan buat diorang ni malu semalu malunya . patblas kilometer dengar ko kena hon beb! hahaha.

cuba kita perati sikap orang kita. contoh senang, bila kena lalu pintu yang ada pintu (apa aku cakap ni??). especially pintu yang leh tertutup sendiri tu...ha..orang yang depan tu kan, perasan tak, ramai yang dah bukak, lepas camtu je pintu tu...dahla masa tolak pintu tu, gabak kuat. kalu budak kat belakang tu, tak terpelanting ke kena libas ngan pintu? tunggula orang belakang pegang dulu. ade lagi tak malu, tengah orang bukak pintu, dia pon nyelit jugak. ni sikap orang mundur. saya dah selalu tengok kat negara lain..

pastu..kete kecik pulak..bawak laju cam pelesit. nak berlumba2 tunjuk aku la paling hebat. kete mewah pulak, jalannye ya rabbi lembab pon ade. ni la sebab kot kenapa kete murah slalu kena saman, sedangkan kete mewah tak. agaknye la hahahaha...(dah orang jugak kata cam ni kay~)

owkeylah...ngantuk dah. silamat malam. "SALAM AIDIL ADHA" buat readers semua~ i lap u olz

^^

moral: hati2 bawak kete ye semua...

2 comments:

  1. sikap manusia doktor...

    http://www.ceritadqimie.com/2011/11/kaedah-analisa-pendapatan-individu.html

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA