be friend of mine..

Thursday, November 3, 2011

menyelami perasaan lembu dan kambing beberapa hari ini..

salam u olz readers yang disayangi..

hari ni hari terakhir kerja bagi kelantan, terengganu dan kedah..esok dah cuti..dan ahad isnin pulak cuti Hari Raya AidilAdha..

memang terasa nak raya qurban ni..tapi tak la semeriah dan se excited raya aidilfitri kan.

adakah sebab takde ang pow? tapi best kan ade aktiviti qurban, dan lapah2, anta ke rumah fakir miskin, buat masak2...

last year saya dah buat..alhamdulillah..and itu adalah kali pertama saya pegang lembu eiii takutnyeeee...sebab nak niat. lembu saya punya sihat walafiat, berisi, tak muda sangat tak tua sangat ..kiranya sesuai lah.. yang penting..dia sangat behave hihihi..

and strong too..can u imagine yang kita bakal mati beberapa lagi? how it feels? bagi orang yang tak ready, and rasa lambat lagi kot aku nak mati...may be tak terasa apa2 la..


"i feel good owkay..don't worrylah~"
"howoooo really?~~"

memang susah nak rasa..sebab tak de pengalaman kan..kalu ade pengalaman mati..tak de idup balik pulak siap leh tulis kat belog lagi.

senang2, kita imagine je cane perasaan lembu2 dan kambing2 ni.. mesti rasa tak selera nak makan.. asyik terbayang kesakitan time sembelih, fobia melihat atau mendengar perkataan 'pisau', rasa sedih meninggalkan teman2, rakan2 dan insan tersayang....

tapi lembu2 dan binatang2 bakal dikorbankan nanti beruntung. mereka akan menjadi antara binatang di syurga..wallahualam..

tapi kita? kita bukan seperti Nabi Alllah Muhammad s.a.w yang dijanjikan syurga.

masa lembu saye kena sembelih, dia macam pasrah aje. bila dia dah disembelih, saya perasan lembu2 lain semua melihat ke arahnya dengan muka cuak.

ada yang meronta2 bila lihat si penyembelih menghampirinya. ada yang buat aksi lembu gila. diaekor ni ade perasaan sebenarnya....rasa takut...dan sedih...

kita sebagai makhluk yang diberi akal fikiran, marilah kita semua dan saya sendiri...fikir2kan dan tingkatkan amalan kita...

KERANA KITA TIDAK TAHU BILA KITA AKAN DIJEMPUT OLEH-NYA.....

3 comments:

  1. Dr. Zatiel. Memang insafkan. Cube letakkan diri sendiri kat tempat haiwan yg bakal disembelihkan. Tapi memang mustahillah kite tahu bile kite akan dicabut nyawakan? Yang penting, selagi diberi peluang merasai nikmat dunia, gunakan dgn sebaiknya. Jgn lepaskan peluang merebut ganjaran Allah.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Dr...

    salam perkenalan...kenal blog ini dr blog fairus mamat....

    folo blog ini..semoga Dr sekeluarga senantiasa dirahmati Allah SWT

    ReplyDelete
  3. @sahrom: wslm. salam perkenalan jd..thanks .. semoga kita dapat share dan tukar2 maklumat ye ^^
    @eB: itu lah. untung sgt kalau kita dpt feel betul2 kan ;)

    ReplyDelete

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA