be friend of mine..

Friday, February 3, 2012

bruxism - punca dan akibat

salam.

alahai, lama beno rasanya tak sempat nak update entry terbaru tuk tatapan reader blog DuniaDentist ni...

saya sangat busy ngan kerja hakiki, kerja di private clinic, dan juga sedang bergiat aktif dalam bisnes. alhamdulillah.. rezeki Allah bagi, asalkan kita mahu usaha.

malam tadi, saya dapat pertanyaan tentang BRUXISM. bruxism ni dalam bahasa senang, tooth grinding atau habit mengetam gigi time tido.. yang bunyinya, leh buat orang rase seriau gigi beli mendengarnya kan..hihihi..

ni la akibatnya...


thanks to bruxism.com for photo source.

banyak penyebab kepada terjadinya bruxism ni. sedikit antaranya..

  • masalah susunan gigi.
  • pengambilan alkohol
  • merokok
  • pengambilan sesetengah jenis ubat-ubatan
  • gangguan tidur

ada banyak lagi sebab2nya...saya bagi yang mudah faham la ye... jadi akibat dari bruxism ni, mungkin kita akan:

  • sakit kepala
  • sakit otot leher, dan rahang
  • gigi dah haus, jad tipis dan pendek
  • gigi sengal, sensitif melampau
  • kerosakan pada sendi rahang

macam mana nak hindarkan habit time tidur ni? may be kita akan kacau partner kita tidur kan hihihi..

sebenarnya, nak hilangkan bruxism ni, kena tahu punca dan eliminate kan punca tu.. untuk kenal pasti punca, kita kena pergi jumpa doktor dan doktor gigi...

sekian dulu...semoga bermanfaat sedikit sebanyak.. love ols :D salam hari jumaat

No comments:

Post a Comment

thanks. i'll reply soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN

PROGRAM PENURUNAN BERAR BADAN HEBAT & HANGAT DI PASARAN
SLIM DIET 2 DIJAMIN BERKESAN DAN DIINSURANS RM30JUTA